Advertenties

Derde inbraak supermarkt op rij | Snelheidscontroles in de regio

image
Hoogwoud – In de nacht van dinsdag op woensdag werd er ingebroken in een supermarkt aan de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud. Het ging hierbij om de derde inbraak bij een supermarkt op rij.

Omstreeks 05.35 uur kreeg de politie melding dat er was ingebroken in de winkel in Hoogwoud. De daders waren binnengekomen door een toegangsdeur te forceren. Uit de winkel werden sigaretten gestolen.

Getuigen meldden dat de inbraak vermoedelijk is gepleegd door drie mannen die het raam in de toegangsdeur van de winkel insloegen. Zij gingen er na de inbraak vandoor in een grijze personenauto.

De inbraak in Hoogwoud was de derde op rij. In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in een winkel in aan het Noorderpad in Opperdoes. Hoewel de daders in de winkel waren geweest, werd er niets buit gemaakt. In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een supermarkt aan de Nieuwstraat in Medemblik. Hier werden sigaretten buit gemaakt.

Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie op tel.nr. 0900-8844.

Snelheidscontroles

Wognum – Op dinsdagmiddag hield de politie een snelheidscontrole op de Hoornseweg in Wognum. Tussen 12.00 en 15.00 uur passeerden 1410 voertuigen de controleplaats. Hield geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. In totaal reden 166 bestuurders te snel. Hiermee kwam het overtredingspercentage op 12 %. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km per uur.

Zwaagdijk-West – Op dinsdagmorgen hield de politie een snelheidscontrole op de Zwaagdijk. Tussen 09.00 en 10.30 uur passeerden 162 voertuigen de controleplaats. Hield geldt een maximum snelheid van 50 km per uur. In totaal reden 19 bestuurders te snel. Hiermee kwam het overtredingspercentage op 12 %. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 83 km per uur.

De overtredingen werden fotografisch vastgelegd. De betrokken overtreders krijgen een bekeuring thuisgestuurd.

Dubbele snelheid? Bijna vier keer de remweg!

De remweg van een auto is bij 50 km per uur 19 meter en bij 100 km per uur is dat al 74 meter. Maar de remweg is nog niet de stopafstand. Om de stopafstand te berekenen, tel je de afstand erbij die je in de ‘schrikseconde’ aflegt.

Wanneer je 50 km/uur rijdt, dan leg je iedere seconde 14 meter af. 100 km/uur staat gelijk aan 28 meter per seconde. Na die ene reactieseconde begin je pas met remmen. Kortom; je legt heel wat meters af voor je daadwerkelijk stilstaat. Bij 50 km/uur ben je zo 32 meter verder en bij 100 km zelfs ruim 100 meter.

Zelfs als je maar 35 km/uur rijdt, heb je al zo’n 16 meter nodig om tot stilstand te komen. Immers, tijdens je reactieseconde leg je al 10 meter af en dan heeft je auto nog een paar meter nodig om tot stilstand te komen. Dit geldt voor een alerte bestuurder en bij normaal wegdek en goed weer; bij slecht wegdek en slechte weersomstandigheden duurt het langer voor je stilstaat.

Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of een dodelijke afloop aanzienlijk. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we in Nederland een kwart minder gewonden in het verkeer.

Foto Streetview Google

Advertenties