Advertenties

Vleermuizen, detector op scherp | Natuurwerkdag Egboetsterrein

Grootoorvleermuis 10-9-16
Grootoren, dwergen en laatvliegers zijn soorten die in West-Friesland voorkomen.

De KNNV en IVN West-Friesland wijzen op het nut van vleermuizen, de soorten, de leefwijze en hun leefgebieden. Twee ervaren gidsen geven op zaterdagavond 10 september een excursie over vleermuizen in het Streekbos. Start om 19.30 uur in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel met een inleiding over deze mysterieuze, beschermde nachtdieren. Deze gratis excursie is bedoeld voor volwassenen.

Daarna gaat de groep met hulp van batdetectors luisteren naar deze vliegende zoogdieren. De geluiden die ze maken zijn voor mensen allen hoorbaar met een detector. Ze worden in de schemering actief en zoeken op het water en bij bomen hun voedsel op gehoor door middel van echolocatie. Hun oren en kaken zijn prima aangepast om per nacht wel 3000 muggen, motjes en kevertjes te eten. Naast de zwaluwen zijn er geen andere dieren die zoveel insecten eten als vleermuizen.

Foto Grootoorvleermuizen: Fred Weel


Natuurwerkdag Egboetsterrein

Egboetje 10-9-16Natuurwerkdag Egboetje 2016 Aernout Bos
Zaterdag 10 september wordt van 9.30 tot uiterlijk 14.00 uur de jaarlijkse Natuurwerkdag gehouden bij IVN in het Egboetsterrein. Locatie is het knusse Egboetje, het kleine natuur-educatiegebouw  aan de Liederik 15, 1678 JC Oostwoud (afslag Hauwert). Helpende handen zijn welkom, want er zijn grote en kleine klussen in het groen. Aanmelden bij Henk Lanting, telefoon 06 11028030 of h.lanting@ivn-westfriesland.nl Het werkmateriaal wordt beschikbaar gesteld door het Landschap Noord-Holland.

IVN hoopt op veel volwassenen en jongeren die komen helpen. Laarzen en handschoenen aan en iedereen kan aan de slag. Er is variatie genoeg in werkzaamheden: het natuurpad van woekerende planten ontdoen, de border onderhouden, het Egboetje binnen in herfstsfeer brengen met creatief materiaal voor de Open Dag op 25 september, de poel of omgeving bijenstal openhouden. Met de ragebol en zeem de buitenboel opfrissen. Uiteraard met koffie en lekkers op z’n tijd!

Foto klusploeg: Aernout Bos

Advertenties