Advertenties

Vliegermonument Vleetweg in Australische krant

20160614_200813 2
Andijk | Narrabri | APB – De plaatselijke krant “The Courier” in Narrabri in de deelstaat Nieuw Zuid-Wales in Australië heeft de voorpagina van een van de uitgaven gewijd aan het monument aan de Vleetweg in Andijk. Dat monument werd 21 april j.l. onthuld door burgemeester Frank Streng van de gemeente Medemblik en leerlingen van de OBS “De Piramide” in Andijk.

autralieDe gemeente Medemblik plaatste het monument in samenwerking met de stichting Leven in Vrijheid, ter nagedachtenis van de omgekomen bemanning. (foto’s) De bommenwerper stortte in 1942 neer bij de Vleetweg nadat het kort daarvoor was aangeschoten door een Duitse nachtjager. Een van de bemanningsleden die omkwam is de Australische tweede piloot Finlay G. McLeod van de Royal Australian Air Force  (RAAF).

In een poging nabestaanden in te lichten aangaande het monument werd een onderzoek gestart via de Australische ambassade, Dat leidde tot contacten met de Australian Department for Veterans. De organisatie kon vertellen dat McLeod afkomstig zou zijn uit Narrabri, een plaatsje in het zuidoosten van Australië en stelde voor om contacten te leggen met de plaatselijke krant, The Courier”.

Historici
Aanvankelijk werd nog navraag gedaan onder de veteranen in Narrabri maar toen dit niets opleverde werd begin deze maand een artikel geplaatst dat grotendeels is overgenomen van APB | Andijker Nieuws Net. Lezers werden opgeroepen informatie te verstrekken als zij iets zouden weten over Finlay G. McLeod. Een groep historici is intussen aan de slag gegaan om in het archief onderzoek te doen.

image
Het relaas staat ook op de website van The Courier.

Valkenswaard
De krant kwam in handen van de redactie nadat vanuit Valkenswaard een e-mailtje werd ontvangen van Frits Hendriks. Hij had op zijn beurt de krant ontvangen van zijn neef die de krant meenam uit Australië. Hendriks googlde op internet om meer over het relaas te weten te komen en kwam op die manier in Andijk terecht. Hendriks stelde de krant ter beschikking van de redactie. De krant gaat uiteindelijk naar Stichting Leven in Vrijheid.


image
Het Postkantoor in Narrabri (Commonswiki). Het plaatsje telt ongeveer 6.000 inwoners. Het wordt gezien als het centrum voor de katoen verwerkende industrie.

Canada
Ook vanuit Canada zijn er onlangs contacten gelegd naar aanleiding van de publicatie over de onthulling van het monument aan de Vleetweg. Een nieuwszender in Vancouver (in het westen van Canada) heeft contacten gelegd met de redactie van APB | ANN.

Advertenties