Advertenties

Evenement op en langs de eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Andijk op 25 juni

image
Andijk – Stichting DeBuurtOp organiseert i.s.m. gemeente Medemblik en het Poldermuseum Andijk een dag vol activiteiten, fabels en feiten, vermaak en vertier op 25 juni aanstaande. Op die dag wordt de kilometerlange dijk tussen De Koopmanspolder en vuurtoren De Ven in het zonnetje gezet. Het dorp, het IJsselmeer en de polders met hun flora en fauna, zijn pareltjes van schoonheid. Ze bieden u prachtige vergezichten aan beide kanten van de dijk.

Fietsroute en educatie
Onderweg van de Ven naar de Koopmanspolder, of andersom, is er een informatieve fiets- (puzzel)route over de dijk met aandacht voor toen en nu, voor educatie en verwondering. Overal langs de route staan (foto)borden die u laten zien wat “ honderd jaar werken aan de dijk”  heeft opgeleverd. Deze route kunt u de hele zomer van 2016 nog volgen, maar op 25 juni, biedt de route veel extra’s. Deelnemers krijgen de kans om te kijken bij een aantal bijzondere projecten en bedrijven aan de kust van het IJsselmeer. Renovatie, transformatie en innovatie komen hier uitgebreid aan bod.

Markten, theater en nostalgie
Bij het Poldermuseum is een foodmarket. De bezoekers kunnen  proeven en kennismaken met  tongstrelende polder- en streekproducten. Bij de Ven, met zijn pittoreske vuurtoren als decor, is een inspirerende  “waterwaren” markt. Op beide locaties is er de hele dag fantasievol theater en vrolijke of meeslepende muziek. Tussen de marktkramen door is van alles  te zien en te beleven, verrassende straatartiesten nemen u mee op uw tocht. Op beide  marktpleintjes staan de gezellige terrasjes al klaar; even mooi aanzitten en iets lekkers eten of drinken. In de oude boomgaard, 20 meter naast het  Poldermuseum, zijn tientallen oude, nostalgische land- en tuinbouwmachines te bewonderen. Een aantal daarvan kunt u zelfs nog in werking zien.

Sculptuur
Verder fietsend over de dijk komt u, dichtbij de Jachthaven, een paar mannen tegen, die nog steeds werken aan de dijk. Met het IJsselmeer als achtergrond, staan hier vier stoere dijkwerkers voor altijd vereeuwigd in een prachtige metalen sculptuur. Dit kunstwerk is een  initiatief vanuit de burgers, het  is ontworpen en gemaakt door inwoners van Andijk. Op deze plek kan iedereen voortaan letterlijk en figuurlijk  stilstaan bij deze heldhaftige Andijkers, om te beseffen wat zij voor Andijk en omliggende dorpen hebben betekend.

Evenemententrein
In samenwerking met de ouderenbonden rijdt er een evenemententreintje over de dijk. De treinrit  is  alleen voor speciale gasten en voor  ouderen en minder-validen die zich hebben aangemeld.

Expositie
Water is ook het thema  van de expositie ‘Ode (a)an dijk en waterwerken ‘die nog steeds te bezichtigen is in het Poldermuseum.  Er is daar veel te zien over de strijd tegen de soms onberekenbare waterwolf in ons lage Nederland. Wilt u méér weten over de storm van 1916 en de ontwikkelingen daarna?  In het Poldermuseum is het boek “De bange januarinacht” van Peter Ruitenberg (nog beperkt) te koop.

Het hele jaar 2016 staat in het teken van de storm, de dijk en het water. We vieren  “100 jaar droge voeten” met een ode aan de dijk en dank aan alle stoere, heldhaftige Andijkers van weleer. Andijk doet waar ie sterk in is, toen en nu.

Algemene informatie over dit evenement
Organisatie: Stichting DeBuurtOp i.s.m. gemeente Medemblik en Poldermuseum Andijk 

  • Telefoon: 06-13950405/06-13111499
  • Facebook: De Buurt Op Andijk
  • Website: www.poldermuseum.nl
  • Locatie: tussen Koopmanspolder (Kagerbos) en de Ven (Oosterdijk)
  • Tijd: zaterdag 25 juni 2016 van 10:00 tot 17:00 uur
  • Entree: gratis
  • Parkeren: koopmanspolder, opgang Kagerbos
  • Parkeren Ven: Oosterdijk, richting Enkhuizen
  • Fietsverhuur: Fietswereld,  Zeeweg 43, Wervershoof
  • Fietsroute:vrij te verkrijgen bij de dijkopgangen

Tijdens dit evenement is het verkeer langs de Dijkweg en Molenweg  gedeeltelijk gestremd. Bezoek en deelname is op eigen risico.

Advertenties