Advertenties

Help vluchtelingen met hun Nederlands

imageOm vluchtelingen te helpen met het schrijven en spreken van de Nederlandse taal, zoekt Vrijwilligerspunt Taalmaatjes en Taaltrainers. Zij begeleiden de vluchteling één op één op weg naar hun inburgeringsexamen.

Tijdens het inburgeringsexamen krijgen vluchteling meerdere toetsen. Hieruit moet blijken of ze het Nederlands voldoende spreken en begrijpen. Wie niet slaagt voor het inburgeringsexamen, kan door gebrek aan kennis van de Nederlandse taal of de samenleving niet goed meekomen in de maatschappij.

Onzekerheid over Nederlands

Ter voorbereiding voor deze taaltoets krijgen vluchtelingen uit de gemeente Medemblik uitgebreid les bij Fiolet Taaltrainingen in Hoorn. Gemeente Medemblik subsidieert dit project. Momenteel krijgen 59 vluchtelingen uit onze gemeente deze lessen over onderwerpen zoals grammatica en uitspraak. Om hun beheersing van het Nederlands te oefenen en beter te integreren in de samenleving voeren ze ook 1 dag in de week vrijwilligerswerk uit. Veel van de vluchtelingen voelen zich echter onzeker over hun uitspraak van het Nederlands. Of ze hebben aanvullend les nodig in grammatica of schrijven. Om deze vluchtelingen te helpen zoekt Vrijwilligerspunt Taalmaatjes en Taaltrainers.

Begeleiding naar inburgeringsexamen

Als Taalmaatje of Taaltrainer begeleidt u de vluchteling één op één op weg naar hun inburgeringsexamen. In principe is dit voor een jaar lang. U volgt een training om meer te leren over de doelgroep en de werkwijze en u krijgt lesmateriaal om mee te werken. Afhankelijk van de wensen van de vluchteling praat u als Taalmaatje vooral met hen om de uitspraak te verbeteren, of leert u hen als Taaltrainer meer over grammatica en spellingsregels. Het is handig, maar niet vereist, om ervaring te hebben met lesgeven. Wel is het belangrijk dat u gevoel voor taal heeft. Verder is affiniteit met de doelgroep een pré.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer weten, of alvast aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Jacqueline de Vos: (0229) – 21 64 99.

Voor meer informatie: www.taalhuiswf.nl.

Advertenties