Advertenties

Landelijke IVN slootjesdagen 2016 – Schepnetjes in de aanslag! De IVN slootjesdagen komen eraan…

imageFluistervaren 12-6-16

Schepnetjes in de aanslag! De IVN slootjesdagen komen eraan…

In de sloot zwemmen eenden, vissen en kikkers. Maar wat leeft er nog meer onder water in de sloten van West-Friesland? Waterdieren zijn een graadmeter voor waterkwaliteit. Sommige beestjes gedijen het best in helder water, terwijl andere juist aan wat troebeler water de voorkeur geven. Hoe ‘schoon’ is ons Westfriese slootwater? Om daar achter te komen wordt er een IVN slootjesweekend georganiseerd.

Goede vangst 12-6-16

Op zaterdag 11 juni is er een speciale middag voor kinderen en (groot-)ouders aan de waterkant bij het Egboetje, Liederik15,1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Daar gaan we o.l.v. IVN-gidsen vanaf 14.00 uur scheppen naar watervlooien, bootsmannetjes, kokerjuffers, libellenlarven, noem maar op. Met zoekkaarten erbij om het beestje een naam te geven. Opgave vooraf is niet vereist.

Op zondag 12 juni kunnen ouders en kinderen samen ontdekken wat er zich allemaal afspeelt in een gewone sloot in het Streekbos. Er kan zomaar een bloedzuiger of een rivierkreeft in je netje zitten. Hoe overleeft een kokerjuffer in een sloot vol vijanden? En wat doet het bootsmannetje om aan eten te komen? Verzamelen bij IVN in het Streekbos Paviljoen om 14.00 of 15.00 uur.

De activiteit duurt 45 minuten. Aanmelden bij Theo ruiter 0228 515 797 is nodig.

Het leuke van beide excursies is, dat je niet weet wat je zult vangen. Dus zin in een waterige, spannende middag? Kom dan naar IVN in het Egboetje in Oostwoud of het Streekbos Paviljoen.


Waterschat 11-6-16

Varen en slootjesvissen

Tijdens de Open Dag Recreatie & Sport Streekbos op zondag 12 juni zijn er van 11.00 – 16.00 uur spectaculaire watersport- en survivalactiviteiten rondom de plas voor bezoekers en deelnemers.

De fluisterboot vaart tijdens de manifestatiedag op gezette tijden vanaf de steiger van het Streekbos Paviljoen. Stap maar in voor een gratis kleine vaartocht, de IVN-gids laat u de omgeving van het Streekbos op een andere manier verkennen. Varen onder de bomen van het Streekbos is de Biesbosch in het klein… Opgave is niet nodig.

Om 14.00 uur en 15.00 uur vertrekken IVN-gidsen met schepnetten, emmers en determinatiemateriaal vanaf het Paviljoen naar de visstek in het Streekbos. In het kader van de landelijke IVN Slootjesdagen kunnen (groot)ouders en kinderen ontdekken wat er zich allemaal afspeelt in de ‘supersloot’. Onder water gebeurt er van alles, een wonderlijke wereld, ga mee op onderzoek en laat je verrassen. Opgave voor gratis waterdiertjes vangen bij Theo Ruiter, telefoon 0228 515797.

Foto stap in de Wilskracht, waterschat en libellelarf:  Toos Brink
Foto Goede vangst: André Bakker

Advertenties