Advertenties

Inbraakpreventie: Hoe behaalt u het PKVW-certificaat Beveiligde Woning voor een bestaande woning of nieuwbouwwoning?

Foto 23107image
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid geeft kaarten uit waarop kan worden imagegezien in hoeveel een wijk of buurt beveiligde woningen heeft.

Hierboven de kaart van Andijk en u ziet het dat Andijk als ‘wijk’ bovengemiddeld presteert, zelfs meer dan 20% dan het landelijk gemiddelde (zie legenda)!  Dat is een goede score! Maar daarmee is niet alles gezegd!


Hieronder zoomen we ook in op buurten!

Het PKVW-Certificaat Beveiligde Woning ontvangt u als uw huis aan een aantal eisen voldoet. In het kort zijn die eisen:

  • Gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Het certificaat geeft aan dat uw woning voldoet aan de eisen van een goed beveiligd huis. Maar het is meer dan alleen hang- en sluitwerk.

Het gaat ook om het juiste gebruik van de sloten, het gebruik van goede verlichting in en om uw woning. En de inzet van sociale controle. Dit hele pakket valt onder het Politiekeurmerk Veilig wonen.

Vind hier een Politiekeurmerk-expert bij u in de buurt.

Waaraan moet uw woning precies voldoen voor het PKVW-keurmerk? Hier staan alle eisen.

Foto 23106
Zoomen we in op buurten dan krijgen we een ander beeld. Volgens het CCV zijn er nog woningen die niet zijn voorzien van een PKVW-certificaat. Het wil overigens niet zeggen dat deze woningen onveilig zijn maar alleen dat er beneden het landelijk gemiddelde is wat het aantal woningen zijn met een dergelijk certificaat. Dat kan anders door een PKVW-certificaat aan te vragen! Naast dat uw woning in zo’n geval optimaal beveiligd is tegen inbraak (inbraakwerendheid) kan het ook financiële voordelen opleveren voor uw verzekeringspremie! Vraag het uw verzekeringsagent!


Als woningeigenaar of (ver)huurder kunt u het PKVW certificaat Beveiligde Woning aanvragen. Om het certificaat te krijgen, moet uw huis voldoen aan een aantal inbraakpreventie eisen.

De woning moet onder andere voorzien zijn van hang- en sluitwerk dat aan de eisen van inbraakpreventie voldoet. Producten met een SKG® (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) of ‘V’ logo voldoen hieraan. Let ook op het aantal sterren, die geven de indicatie van de inbraakwerendheid aan.

In het kort zijn de eisen:

  • Gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels.
  • Verlichting bij de buitendeuren.
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat.
  • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kent 2 eisenpakketten: één voor nieuwbouw en één voor bestaande bouw. image

Hoe behaalt u het PKVW-certificaat Beveiligde Woning voor een bestaande woning?

Een woning die langer dan 2 jaar geleden is opgeleverd noemen we een bestaande woning. Hiervoor kunt u een PKVW-certificaat Beveiligde Woning behalen, als u onderstaande 4 stappen volgt.

Stap 1

Vraag een expert bij u in de buurt om de verbeterpunten van uw woning te bepalen.

Stap 2

Een PKVW-expert geeft advies en preventietips en monteert het juiste hang- en sluitwerk. Voer de geadviseerde maatregelen alleen zelf uit wanneer u voldoende ervaring hiermee hebt.

Stap 3

Na goedkeuring van uw woning door een PKVW-expert, ontvangt u het PKVW-certificaat Beveiligde Woning.

Stap 4

Stuur een kopie van het certificaat naar uw verzekeraar en vraag om premiekorting op uw inboedelverzekering. Meerdere verzekeraars geven de korting zolang het certificaat geldig is: 10 jaar.


Hoe behaalt u het PKVW certificaat Beveiligde Woning voor een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning is een woning die korter dan 2 jaar geleden is opgeleverd. In de onderstaande nieuwbouwsituaties 2 en 3 moet u een inspectie-instelling in plaats van een PKVW-expert vragen om uw woning te inspecteren. Die inspectie-instelling zal bekijken of uw woning voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Nieuwbouw. Hieraan zijn kosten verbonden.

Hier vindt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden en situaties.


imageMee weten?

De Dorpsraad Andijk heeft informatiemateriaal. U kunt een mailtje sturen of tijdens openingsuren bellen om dit bij u in de bus te krijgen maar ook als u andere vragen hebt met betrekking tot inbraakpreventie.

Mail: info@dorpsraadandijk.nl
Telefoon (op werkdagen tussen 13:00 en 18:00 uur): 0228 751 898 en vraagt u naar Gerrit van Keulen Sr.

Foto 23108

In deze serie wil de Dorpsraad Andijk bewoners meer bewust maken aangaande veiligheid in en buiten de woning. Morgen om 18:00 uur: Het registreren van waardevolle eigendommen

Advertenties