Advertenties

IVN: Medicinale kruiden – en – Wandeling door natuurgebied De Suyderbraeck

Meidoorn 22-5-16Zondag 22 mei start om 14.00 uur bij het IVN in het Streekbos Paviljoen een excursie over geneeskrachtige kruiden voor volwassenen en grotere kinderen. De twee kruidentherapeuten Annet van der Tweel en Yvonne Komen geven eerst een inleiding over wat geneeskracht uit de natuur betekent, daarna start de kruidenwandeling die anderhalf tot twee uur duurt. Beide gidsen zijn zeer ervaren docenten in hun vakgebied met een eigen kruidentuin en praktijk in Blokker.

In het Streekbos worden ‘gewone’ planten en kruiden behandeld die er veel voorkomen zoals Paardenbloem, Madelief, Meidoorn en Weegbree. De kruiden zijn te gebruiken als tinctuur, zalf of kruidendrank.

De kruidenkundigen vinden het belangrijk dat meer mensen de geneeskrachtige werking van kruiden leren kennen. Ze willen de reguliere geneeskunde niet afschaffen, maar mensen wel bewust maken dat er ook alternatieven zijn.

Eetbare planten

Wildplukken is populair; je kan er veel meer mee doen. Er zijn heerlijke gerechten te maken met kruiden voor soepen, pesto’s, salades en kruidenbrood.

Foto Meidoorn: Toos Brink


Monument de Suyderbraeck 22-5-16

Wandeling door natuurgebied De Suyderbraeck

Welkom aan volwassen deelnemers die op zondag 22 mei om 14.00 uur mee op pad gaan met IVN-gidsen. Verzamelpunt is Zesstedenweg 20a, 1634 DN in Scharwoude. Trek een lange broek en goed schoeisel aan voor een verrassend mooie tocht door een veelzijdig landschap. Natuurgebied De Suyderbraeck ligt in de zuidoostelijke punt van West-Friesland. Gerealiseerd en beheerd door particulier initiatief met hulp van Landschap Noord-Holland, Stichting De Tafeleend en een schare vrijwilligers. Het landschap doet recht aan de geschiedenis van dit gebied en de historie loopt als een rode draad door de wandelexcursie.

Flora en fauna Dijken en struikgewas zorgen voor rust en stilte voor de talrijke (water)vogels die komen foerageren en andere dieren die in het gebied leven. Langs de slootkanten groeien onder andere het wilgenroosje, moerasvergeetmeniet, moerasandoorn, waterkers, watergentiaan, lisdodde, riet en knoopkruid. De bloemrijke hooilanden zijn in het voorjaar een lust voor het oog.

Fotobijlage Monument en vogelkijkhut: Leoni Sipkes
Vogelkijkhut de Suyderbraeck 22-5-16

Advertenties