Advertenties

Andijk herdenkt

image

71 jaar geleden, op 4 mei 1945, komt er ’s avonds een bericht via Radio Oranje dat de Duitse bezetters hebben gecapituleerd en heel Nederland nu is bevrijd. Bevrijdt van een heerser die vanuit eigen narcistisch gedrag de wereld wou veroveren.

De Westfriezen die clandestien nog een radio in huis hebben, kunnen het nauwelijks geloven, na vijf moeilijke en verwarrende jaren is het dan zover. Ze rennen spontaan de straat op en schreeuwen het nieuws naar de buren; we zijn bevrijd! De dag daarna capituleren de Duitsers officieel en is het einde van de Tweede Wereldoorlog in ons land eindelijk een feit.

De bevrijding van Noord-Holland komt echter een paar dagen later. De Westfriezen hebben er al dagen naar uitgekeken, maar 8 mei 1945 is het dan zo ver. Canadese soldaten, onze bevrijders, rijden in jeeps en op motoren door de dorpen en steden en worden als helden omhelst.

De opluchting is enorm groot; je hoeft niet meer bang te zijn en je kan gelukkig weer in vrijheid leven…

Vandaag staan we na 71 jaar stil bij deze afschuwelijke oorlog en herdenken we met groot respect de Nederlandse oorlogsslachtoffers, de burgers (waaronder ruim 100.000 joden, alleen al in ons land en miljoenen wereldwijd) en de militairen, die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en ook daarna in nieuwe oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Nederland heeft zich aan het eind van de Tweede Wereldoorlog niet zelf kunnen bevrijden. Daar waren veel offers voor nodig van jonge mensen uit landen, zoals Amerika, Canada, Engeland en Polen. Daarom herdenken wij in de gemeente Medemblik ook de omgekomen geallieerde vliegers.

Wij zullen hun offers nooit vergeten en hun ieder jaar, op 4 mei, met gepaste eer herdenken.

Ook mogen wij nooit onze 3 VVV’s vergeten die we toen verkregen hebben, de pijlers van ons bestaan en onze maatschappij: de V van Vrijheid, de V van Vertrouwen en de V van Veiligheid. Deze blijven we verdedigen en vasthouden voor nu en voor elke generatie die na ons komt. Deze pijlers staan op het fundament wat Respect heet. Als er geen respect is, zijn er ook geen 3 VVV’s.

Twee minuten stil is het op 4 mei, ’s avonds om acht uur…. Stil om onze doden uit de Tweede Wereldoorlog herdenken. Wij mogen en kunnen hen niet vergeten….

Stil om niet alleen terug te kijken maar ook vooral vooruit naar de wereld die voor ons staat.

Die stilte vult zich ook hier, nu in Andijk. Met herinneringen, met hoop ‘dat nooit meer’… Iedereen die stil is, heeft een verhaal. Een ieder hier aanwezig heeft zijn eigen gedachten, beleeft dat op z’n eigen manier; maar we herdenken samen en voelen ons met elkaar verbonden. Want als iemand ‘oorlog’ zegt; waar denk je dan aan? Aan verzetsmensen uit het dorp die de jaren 40/45 hebben meegemaakt. Hun moed om hulp te geven aan joodse onderduikers of het rondbrengen van illegale bladen, bijvoorbeeld. Aan de omgekomen geallieerde vliegers, doodgeschoten Nederlandse militairen of vermoorde joden in vernietigingskampen?

Of, denk je juist aan nieuwe oorlogen, waarbij de mensenrechten worden geschonden en de terreur iedere dag voelbaar is.

Als wij als jongere generatie een beeld proberen te krijgen van wat toen gebeurd is, wordt het stil en verdrietig van binnen. Laten we hier dan ook van leren ……..

Of denken we ook aan mensen uit een oorlog in een ander land; in Syrië of in Afrika. De vele oorlogsvluchtelingen uit die landen; op zoek naar een betere toekomst van Vrijheid, Vertrouwen en Veiligheid. De wereld is op drift.

Ver weg allemaal, maar toch ook heel dichtbij…, door beelden op TV en internet, iedere dag weer…

Misschien sta je er maar kort bij stil; maar het enige wat je zeker weet, dat je nooit oorlog wilt en dat je in vrijheid kan leven; maar ook probeert stil te staan, bij wat je zou kunnen doen voor de vrijheid van een ander….

Je kunt ook je ogen even dicht doen, een moment voor jezelf, met een gedachte; waar denken die anderen aan, op 4 mei ?

De jaren 40/45 willen we ons blijven herinneren; door het herdenken van de Nederlandse slachtoffers en geallieerden; nationaal, maar zeker ook lokaal, en de gebeurtenissen die hen noodlottig werden.

Wij herdenken en denken aan wat ons als samenleving is overkomen en willen ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt ! laten we met Respect stil staan bij de 3 VVV’s: Vrijheid, Vertrouwen en Veiligheid.

Shalom, Vrede zij met u allen

Silva Visser – van Eijk

Advertenties