Advertenties

Neergestort in het IJsselmeer: T/S Donald Alton Davis | 13 november 1943

sp9image
Het IJsselmeer telt tientallen wrakken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo nu en dan wordt een wrak gelicht dan wel gelokaliseerd. Aan de hand van archiefmateriaal kan ook worden vastgesteld om hoeveel vliegtuigen het gaat. En uiteraard kan ook worden vastgesteld of de bemanning van al die neergestorte vliegtuigen het hebben gered of niet.

Bovenstaand (blauwe) stuk is afkomstig uit het Amerikaanse Nationaal Oorlogsarchief (National Archives and Records Administration) en betreft een rapport aangaande de stoffelijke resten van Donald Alton Davis, Technical Sergeant bij de USAAF, de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Davis was de technicus aan boord van de bommenwerper en in andere documenten wordt hij ook als boordschutter genoemd.

558870_124846421325Het lichaam van Davis wordt op 30 januari 1943 gevonden in het IJsselmeer in de buurt van Enkhuizen door een visser. Volgens hetrapport om 8 uur in deochtend. De Duitsers ontfermden zich over het lichaam waarop een identiteitskaart werd aangetroffen en nog een document waarop zijn dienstnummer stond vermeld. Alles werd door de Duitsers genoteerd en hoewel het oorlog was werden de geallieerden door de Duitsers over de vondst geïnformeerd. Het lichaam van Davis werd zo lang begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Enkhuizen, later op een begraafplaats in de Ardennen en uiteindelijk – na de oorlog – overgebracht naar de Verenigde Staten, Fort Snelling National Cemetery

Uit weer een andere stukken van een ander archief komt vast te staan dat Davis is omgekomen door een luchtgevecht boven Duitsland en de Noordzee (boven Groningen) wat op 13 november 1943 heeft plaats gevonden. Hij vloog in een Consolidated B-24D Liberator met het registratienummer 42-40973. Davis’ commander was 1st Lt H.C. Almlie

Zijn eenheid was de 66ste Bomb Squadron van de 44th Bomb Group “The Flying Eightballs”.

image
imageDe bommenwerper met de naam “Battle Axe” (‘Strijdbijl’) was op de retourvlucht van een missie boven Duitsland, waar het om 11:47 uur bommen had afgeworpen op de haven van Bremen. In die tijd werden ook overdag missies gevlogen.

Missie 130

De tweede grootste haven in Duitsland, Bremen, was die dag het doel van “Missie 130” en als de omstandigheden het toelieten ook nog doelen tussen Kiel en Flensburg. Bremen had een haven met uitgebreide havenfaciliteiten en grote productie- en opslagloodsen, waaronder vliegtuigonderdelen, alsmede een belangrijke spoorwegknooppunt. Het was die dag erg koud, ongunstige weersomstandigheden en de vele Duitse jachtvliegtuigen maakten een geallieerde aanval tot een van de moeilijkste missies. Ongeveer 50 vijandelijke jachtvliegtuigen vielen de bommenwerpers aan vanuit alle richtingen. Met behulp van de dikke bewolking wisten de geallieerden zich nog enigszins te verbergen. Maar door systematische aanvallen van de Duitse Luftwaffe en ook door beschietingen door FLAK-stellingen (luchtafweergeschut) verloren de geallieerden een aantal vliegtuigen (lees verderop).

Aangeschoten

Eén van de motoren van Davis’ bommenwerper werd aangeschoten door luchtafweergeschut of door toedoen van Duitse jagers en liet een ‘sleepspoor’ achter van zwarte rook. De groep werd op de heenweg nog begeleid door 45 P38- en 345 P47-gevechtsvliegtuigen die de Duitse jagers enigszins op een afstand hielden. Op de terugweg was de bescherming niet vanzelfsprekend en kwam het erop neer dat men groepsformaties vormden wanneer dat mogelijk was. Meer vliegtuigen die op die manier terugvlogen betekende ook meer vuurkracht dankzij het geschut dat elk vliegtuig had aan boord.

De ‘Battle Axe’ vloog nog een eind mee in diamantformatie maar kennelijk om de formatie niet verder in gevaar te brengen nam het toestel een lange glijvlucht om weg te komen. Het zou nog ongeveer 20 minuten geduurd hebben om vanaf dat punt naar de Engelse kust te vliegen. De rest van de formatie verloor het toestel echter uit het oog. Het stortte uiteindelijk neer in het IJsselmeer.

Weliswaar werd de Air-Sea Rescue Service ingelicht nadat de formatie was geland en de bemanning van andere toestellen waren gehoord, maar omdat niemand het vliegtuig zag neerstorten was een zoekactie in vijandelijk gebied kansloos.

Bemanning

Vijf bemanningsleden spoelden in de weken na de crash aan op de kust van Friesland, Urk en Noord-Holland, waaronder Donald A. Davis.

De 10-koppige bemanning van de “Battle Axe” bestond uit:

 1. image
  Commander en piloot 1ste Lt. Harlan C Almlie, MN, (Vermist)
 2. Co Pilot 2e luitenant William E. Hacker, MA  (Vermist)
 3. Navigator 2 Lt. Joseph L Schexnayder, Garyville, LA, (Vermist)
 4. Bombardier 2 Lt. Walter J Seiler, IL (Begraven 13.1.1944 Urk, later Ardennen)
 5. Engineer T / Sgt Donald A Davis, IL, (Begraven 1- Enkhuizen, 2- Ardennen en uiteindelijk in de VS – Fort Snelling National CemeteryMinneapolis, Hennepin County, Minnesota, USA – (Plot: SECTION A-12, SITE 2301)
 6. Radio Op. T / Sgt Everett E Permar, IN (vermist)
 7. Belly Gun S / Sgt George W Iorgov, TX, (Begraven 14.2.44 Lemmer, en later in Margraten)
 8. RW Gunner S / Sgt John L Towning, CA, (Begraven in de VS)
 9. LW Gunner S / Sgt John V Lundstrom, IN, (1- Begraven in Hoorn, later in de Ardennen)
 10. Tail Gunner S / Sgt Frederick A Robinson, NY. (Vermist)

image
De Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle in België.

De namen van de vijf vermisten zijn vermeld in de ‘Wall of Missing” op de Amerikaanse erebegraafplaats in Margraten, Limburg.

image
De Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten, Limburg (foto: P. Reinders / Wikipedia)

Lundstrom zou zijn gered, maar stierf korte tijd later in Hoorn, waar hij is begraven.

Bekijk de video in kleur welke in 1943 werd gemaakt en waarin alle aspecten aan bod komen van een missie, van voorbereidingen tot aan het bombardement en de terugkeer naar de basis.

image

“Missie 130” bestond uit

 • 79 van de 159 B-17’s,
 • 61 van de 109 B-24’s waaronder de “Battle Axe”
 • 3 van de 4 B-17 PFF (Pathfinders) – voor het eerst met radar voorziene bommenwerpers

De groep bombardeerden de haven van Bremen en voor zover mogelijk ook nog doelen in het gebied Kiel – Flensburg tussen 11:20 en 11:45 uur (overdag!).

Ruim 100 bommenwerpers braken de missie af vanwege het slechte weer en krijgen ook nog een last van zo’n 50 jachtvliegtuigen van de Duitse Luftwaffe.

 • 3 B-17’s en 13 B-24’s werden neergeschoten
 • 3 B-17’s en 3 B-24’s wisten de basis weer te bereiken maar zijn feitelijk total loss
 • 12 B-17’s en 10 B-24’s waren licht tot zwaar beschadigd maar te repareren.

Bemanning:

 • 21 bemanningsleden worden gedood
 • 26 raakten gewond
 • 126 werden vermist

Escorte

 • 45 P-38’s tot aan de doelen
 • 345 P-47’s;

Ze gingen het luchtgevecht aan met 18 jachtvliegtuigen van de Duitse Luftwaffe

 • 7 P-38’s en 3 P-47’s worden neergeschoten
 • 2 P-38’s bereikten de basis maar zijn niet meer te repareren;
 • 5 P-38’s en 2 P-47’s werden licht tot zwaar beschadigd.

Bemanning

 • 9 piloten werden vermist.

Research G. van Keulen

Advertenties