Advertenties

Land- en waterschildpadden | Egels van De Bonte Piet

Belangstelling 1-5-16Geluksvogel 1-5-16

Land- en waterschildpadden

Een beetje prehistorisch van uiterlijk zijn ze wel, en ze kunnen oud worden als huisdier, mits je ze goed worden verzorgd. Reptielenverzorger Mychel Cornelissen houdt op zondag 1 mei vanaf 14.00 uur een schildpadpresentatie bij het IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. Hij neemt een aantal land- en waterschildpadden mee van van kinderboerderij SKIK uit Hoogkarspel en kan er boeiend over vertellen.

Horen water- en moerasschildpadden eigenlijk thuis in de Nederland de wateren? Een schildpad als huisdier houden, hebben ze veel verzorging nodig? Tijdens de demonstratie komen allerlei onderwerpen zoals de behoeften, kenmerken en bijzonderheden van deze koudbloedige dieren ter sprake en dat neemt vooroordelen wellicht weg.

Egels van De Bonte Piet

Zondag 1 mei is het vanaf 14.00 uur egeltjesmiddag bij het IVN gebouw Het Egboetje in Oostwoud, gelegen in het gelijknamige Egboetswater (afslag Hauwert). Lonny Uitterhoeve van Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet uit Midwoud komt herstelde egels uitzetten in het Egboetterrein. Deze nuttige insecteneters krijgen weer alle ruimte die ze verdienen. Ze vertelt over de verzorging en leefwijze van deze prikkenbeentjes. Ze kunnen worden geholpen met een winterverblijf. Deze gezinsactiviteit is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Veilig voedsel

Egels behoren tot de beschermde beesten; men mag ze niet als huisdier gaan houden. Ze eten o.a. slakken en insecten en zijn dol op fruit. Een bakje melk geven zo ’s avonds in het donker lijkt misschien leuk, maar pas op, daar kunnen ze diarree van krijgen!

Afstanden van 1 – 3 km per dag afleggen is gewoon. Flinke stappers dus, met onderweg grote risico’s van autoverkeer. Parasieten, fout voedsel en verstedelijking vergen de meeste slachtoffers…

Foto egel en helpers bij uitzetten: André Bakker
Foto Geelwangschildpad en schildpad Toos Brink

Advertenties