Advertenties

Zomer in aantocht. Pas op voor inbrekers | Verboden wapenbezit | Rijden onder invloed | Botsing met drank op

Noord-Holland – Gelukkig, we gaan weer richting de zomer. De dagen worden langer, de temperatuur stijgt en met een lekker zonnetje erbij is het ideaal om in de tuin te zitten of te werken. Vaak blijft een deur of een raam open staan. En dat is juist de situatie waar een inbreker gebruik van maakt.

Snel naar binnen, waardevolle spullen weghalen en zonder opgemerkt te worden weer naar buiten. De meeste woninginbraken worden gepleegd door gelegenheidsdieven die alert zijn op openstaande of slecht sluitende ramen of deuren. In de zomermaanden slaan ze stilletjes hun slag wanneer u even in de tuin, op straat of bij de buren bent. Veel mensen denken er niet aan om dan deuren en ramen te sluiten.

De impact van een woninginbraak is groot. Naast de materiele schade tast een inbraak het gevoel van veiligheid aan. Reden genoeg voor de politie om hier extra aandacht aan te besteden. Politiepatrouilles surveilleren op plaatsen waar vaker wordt ingebroken. Ook wordt na een woninginbraak standaard een sporen- en buurtonderzoek ingesteld en worden bekende (potentiele) daders extra in de gaten gehouden. Maar u kunt ook zelf veel doen.

Prevetietips

• Sluit ramen en deuren goed af.
• Vergeet niet uw schuur af te sluiten. Ook uw gereedschap en (brom)fiets zijn interessant voor dieven.
• Laat geen kostbaarheden in het zicht liggen.
• Laat geen sleutels aan binnenzijde van sloten zitten.
• Leg geen sleutels in bloempotten of onder een mat. Dieven kennen al deze ‘geheime’ opbergplaatsen.
Voor meer tips zie www.politie.nl en kijk ook eens op de website van het Politiekeurmerk Veilig wonen www.politiekeurmerk.nl
Ziet u iets verdachts, bel dan direct met de politie. Dit kan op nummer 0900-8844. Ziet u een inbreker aan het werk? Bel dan meteen met het alarmnummer 112.

Aanrijding onder invloed

Hoorn – Op donderdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de Reiger in Hoorn. Hierbij raakte een 64-jarige vrouw uit Hoorn gewond.

Omstreeks 13.00 uur reed een 31-jarige vrouw uit Hoorn in haar personenauto over de Reiger. In een bocht van de weg stond of reed het slachtoffer op haar fiets. Aanvankelijk wilde de automobiliste het slachtoffer voorbijrijden. Omdat er een tegenligger aan kwam, stuurde zij terug. De auto raakte het slachtoffer en een paaltje in de berm.
Het slachtoffer liep een zware hersenschudding op. Zij werd voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis.
De verdachte bleek alcohol te hebben gebruikt. Uit de ademanalyse bleek, dat zij 540 ug/l alcohol in haar adem had. Aangezien het hier om een beginnend bestuurder ging, die nog maar een maand haar rijbewijs had, mocht zij niet meer dan 90 ug/l alcohol in haar adem hebben. Zij blies derhalve zes maal het voor haar geldende maximum. Bovendien gaven getuigen aan, dat de vrouw ten tijde van het ongeval met haar telefoon bezig was geweest.
De politie nam haar rijbewijs in. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verboden wapenbezit

Purmerend – Op donderdagavond hield de politie een 21-jarige man uit Hoorn aan wegens het bezit van een wapen.

Omstreeks 20.10 uur was de politie bezig met een algemene verkeerscontrole op de Gorslaan in Purmerend. De personenauto van de verdachte werd de controleplaats op geleid. Toen een politiemedewerker met de verdachte in gesprek ging, zag hij een zaklantaren in het opbergvak van de bestuurdersdeur liggen. Het bleek echter niet om een zaklantaren te gaan, maar om een elektroshockapparaat, een taser. De politie nam het verboden wapen in beslag. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd de verdachte weer heengezonden. Hij deed afstand van de taser. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Botsing met drank op

Zwaagdijk-Oost – Op vrijdagmorgen moest een 51-jarige man uit Hoogkarspel een ademanalyse afleggen, nadat hij betrokken was bij een kettingbotsing op de Westfrisiaweg bij Zwaagdijk-Oost.

Omstreeks 06.00 uur stonden twee voertuigen stil voor het stoplicht toen de verdachte in een bestelbus aan kwam rijden. Hij zag de stilstaande auto’s vermoedelijk te laat en botste op het achterste voertuig. Deze auto schoot door de klap naar voren en raakte het voorste voertuig. Bij de aanrijden was alleen sprake van materiele schade.
Bij controle bleek de verdachte alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 335 ug/l. Dat is anderhalf maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Advertenties