Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec reiken ‘Alcohol-NEE-contracten’ uit

imageMedemblik | APB – De West-Friese gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, Opmeer en Stede Broec besteden ook dit jaar opnieuw aandacht aan het Alcohol NEE contract. Alle kinderen die vanaf september naar de middelbare school zijn gegaan ontvangen van hun burgemeester een brief.

Bij de brief zit een ALCOHOL NEE CONTRACT. Het contract wordt door de jongere en de ouder/verzorger ondertekend. De jongere belooft daarmee geen alcohol te kopen en te gebruiken voor zijn/haar 16de jaar. De ouder/verzorger belooft hem/haar geen alcohol aan te bieden.

Succesvolle bijdrage aan bewustwording
Doel van het contract is dat brugklassers en hun ouders praten over het in aanraking komen met alcoholgebruik op de middelbare school en met hun (nieuwe) vrienden. Kinderen die dit jaar het contract tekenen voegen zich bij de vele jongeren die dit in de afgelopen jaren al deden. Het succes van de Alcohol Nee Contracten is dan ook een zichtbare bijdrage aan de voorlichting en bewustwording van kinderen en hun ouders over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik onder 10 tot 16 jarigen.

Uitnodiging door burgemeester
imageElke gemeente geeft een passende draai aan deze succesvolle actie. De gemeenten Drechterland, Opmeer, Hoorn en Stede Broec versturen de contracten en de brief per post. De brugklassers die het contract opsturen worden uitgenodigd bij de burgemeester. De burgemeester van Medemblik zal op 7 november de contracten persoonlijk uitreiken aan de brugklassers van De Dijk.

Veel veranderingen tijdens puberteit
Naar het voortgezet onderwijs gaan is al een grote verandering. Daarbij komen ook fysieke en mentale verandering in de puberteit; prille liefde, nieuwe vrienden en vriendinnen en feestjes waar alcohol wordt geschonken en gedronken. Bovendien verschijnen in de media steeds meer verontrustende berichten over comazuipers. Deze jongeren zijn van drie uur tot twee dagen volledig bewusteloos geweest met blijvende hersenschade tot gevolg. In de brief wijst de burgemeester op het gevaar van (overmatig) alcohol gebruik op jonge leeftijd. Met voorbeelden als Charlie Sheen, Amy Winehouse en Adele, die de gevolgen van teveel alcohol gebruiken maar al te goed kennen/kenden, vraagt de burgemeester de jongeren een contract te tekenen samen met hun ouders. Ze beloven daarmee geen alcohol te kopen en te gebruiken voor hun 16de jaar en de ouders/verzorgers beloven geen alcohol aan te bieden aan hun kind.