Statenlogement in Hoorn zaterdag 20 oktober gratis toegankelijk!

Hoorn | APB – Op zaterdag 20 oktober is het Statenlogement in Hoorn gratis toegankelijk voor publiek. Er zijn diverse rondleidingen.

StatenlogementDe landelijke Stichting Open Monumentendag heeft het pand benoemd tot Open Monument van de Maand oktober. De gemeente Hoorn stelt het monument daarom zaterdag open voor het publiek van 10.00 tot 17.00 uur.

In de aanloop naar Open Monumentendag 2013 presenteert de Stichting Open Monumentendag telkens weer een ander Open Monument van de Maand in Nederland. Het pand moet aansluiten bij het thema Macht en Pracht, het thema van Open Monumentendag 2013. De geschiedenis van het Hoornse Statenlogement sluit hier naadloos op aan en is het eerste pand dat de stichting in deze reeks benoemd heeft. Het monument heeft veel verschillende machtige gebruikers gehad die ieder hun sporen hebben nagelaten.

Fraters en zusters

In de beginperiode, van 1385 tot de 16e-eeuw, is het Statenlogement eigendom van de kerkelijke macht en bood het onderdak aan fraters en later zusters. Na de reformatie vervalt het in 1753 aan de overheid, waarna het als logeerplek wordt gebruikt door leden van het ‘College van de Gecommitteerde Raden’. Eind 18e-eeuw wordt het gebouw in gebruik genomen als stadhuis van Hoorn en als thuishaven voor de burgerwacht. In 1850 wordt het voorste deel verbouwd om het kantongerecht te kunnen huisvesten en in 1921 vestigt de Kamer van Koophandel zich in het pand. Momenteel is het in gebruik als kantoorruimte en als trouwlocatie.

Rondleidingen en kloosterwandeling

Op zaterdag 20 oktober van 10.00 tot 17.00 uur en op Open Monumentendag 2013, is het Statenlogement gratis toegankelijk voor publiek. Om 10.30 uur, 12.00 uur en 14.00 uur worden er rondleidingen gegeven door Vereniging Oud Hoorn, waarbij onder andere de indrukwekkende ‘Scheepenkamer’ wordt bezichtigd. Om 13.00 uur start er een kloosterwandeling door het oude centrum van Hoorn.