Spannende spinnen in het Streekbos! (…en elders)

image

IVNStreekbos | Andijk | Bovenkarspel | APB – Herfst is spinragtijd en de meeste mensen vinden spinnen maar griezelig ongedierte. Maar wie zich een beetje in spinnen verdiept gaat er heel anders over denken. Ze zijn ook bijzonder en mooi en hebben een belangrijke taak in de kringloop van de natuur.

Het IVN West-Friesland heeft ‘spindokter’ Peter Koomen, conservator van het Natuurmuseum Fryslân, uitgenodigd om meer over deze nuttige dieren te vertellen. Op zondag 28 oktober houdt hij een gratis spreekuur met lezing van 14.00 – 16.00 uur bij het IVN in de Incoteczaal van het Streekbos Paviljoen.

Hij neemt informatiemateriaal maar ook een aantal soorten spinnen mee en dat mogen bezoekers (volwassenen én kinderen) ook doen. Vragen staat vrij en wil je nog meer over spinnen weten? Beneden in de ontvangstruimte is er bij het IVN een doe-en-kijk tentoonstelling over spinnen te zien. Als er tijd voor is kan er nog een kleine spinnenwandeling door het Streekbos worden gemaakt. Beleef de natuur van dichtbij!

Soorten en maten
Spinnen zijn slim, maar ook spannend en een beetje eng. Er komen ongeveer 400 soorten voor in Nederland, dus ze zijn talrijk. We kennen allemaal de kruisspin en zijn wielweb, maar het verhaal over b.v. spintepel, manetende spinvrouwtjes, eierendragende spinnenmoeders, huisspinnen van 5 jaar oud, dat is niet zo bekend.