Gerichte handhaving op permanente bewoning Het Grootslag in Andijk

Medemblik | APB – De gemeenteraad van Medemblik stemde op 4 oktober in met de beheersverordening Het Grootslag en proefpolder Andijk. Deze verordening zorgt ervoor dat er gerichter kan worden gehandhaafd op permanente bewoning door niet-recreanten van recreatiewoningen.

Vakantiepark Het Grootslag heeft al een aantal jaren te maken met niet-recreatief gebruik van recreatiewoningen. De woningen worden verhuurd aan mensen die in de omgeving werken, niet aan mensen die recreëren. Dit mag niet.

De beheersverordening maakt het mogelijk dat de gemeente daar gerichter op kan gaan handhaven. Wethouder Kasper Gutter vertelt: “In het oude bestemmingsplan staat dat we handhavend optreden bij het strijdig gebruiken van een bepaling in het bestemmingsplan, het strijdig gebruiken van een woning.”

En daarom gaat de nieuwe beheersverordening van kracht, daarin staat opgenomen dat de gemeente handhavend kan optreden bij strijdig gebruik (zelf wonen) én bij strijdig laten gebruiken (verhuren). Gutter: “Handhaven deden we al maar dat kunnen we nu gerichter doen. We kunnen nu ook de eigenaren aanpakken en niet alleen de meestal van niets wetende huurders”.

De beheersverordening die is aangenomen is ook juridisch getoetst door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het rapport van de VNG bevatte geen opmerkingen, en zal na officiële publicatie in werking treden.