Pas op! Landbouwverkeer

Regio |APB – Oktober: het is weer oppassen geblazen op de Noord-Hollandse wegen. Want of er nu bieten, kool of andere producten van het land worden gehaald, er komt in ieder geval veel modder mee. Modder dat soms op het wegdek achterblijft en een spiegelglad oppervlakte achterlaat.

De jaarlijkse oogst zorgt regelmatig voor kleisporen op de weg. De modder valt van de landbouwvoertuigen die de producten van het land vervoeren naar de schuur. De gladde klei kan een gevaar op leveren voor de weggebruikers.

De wegen worden om die reden voortdurend gecontroleerd door de wegbeheerder. Daarnaast zijn in deze gebieden waarschuwingsborden neergezet. Maar de grootste invloed op het voorkomen van ongelukken, hebt u zelf.

Het is verstandig op dit soort wegen uw snelheid en uw rijgedrag aan te passen. Niet altijd ziet u de modder liggen. Soms gaat het om een dun laagje slib dat slecht zichtbaar is, maar wel spekglad. Zeker bij nat weer.


Lees hieronder:

  • Uw melding helpt de verkeersveiligheid te verhogen
  • Tractoren op de bon

Uw melding helpt de verkeersveiligheid te verhogen
Als wordt geconstateerd dat op de weg gevallen klei een gevaar op kan leveren voor het verkeer dan worden zo snel mogelijk waarschuwingsborden geplaatst. Vervolgens wordt contact gezocht met de veroorzaker om de ‘prut’ op te ruimen. Het extra toezicht is echter geen garantie dat de wegen optimaal schoon blijven. Hiervoor is ook de hulp van de weggebruikers nodig. Het is van belang dat modder op de weg zo snel mogelijk wordt gemeld. Dat kan via het gratis telefoonnummer van het Servicepunt Wegen en Vaarwegen: 0800-0200600, of via de politie: 0900- 8844 (lokaal tarief).

Tractoren op de bon
Daarnaast voert de politie de komende tijd speciale controles uit op landbouwvoertuigen die onverantwoord hard door de dorpskernen of op wegen rijden. Hierbij wordt niet alleen gelet op de maximum snelheid voor tractoren van 25 km per uur, maar ook op de volgende onderwerpen:
– de wijze waarop lading is afgedekt en/of vastgezet,
– de breedte van combinaties en de breedte van de lading,
– de aanwezigheid van spiegels, goed werkende verlichting en afgeknotte driehoeken op het achterste voertuig.

De politie heeft er alle begrip voor dat boeren van een naar hun land moeten rijden en dat enige overlast niet te vermijden is. Maar de verkeersveiligheid staat voorop.