Open huis en opening gemeentewerf Wervershoof

Op vrijdag 12 oktober om 12.00 uur opent wethouder Kasper Gutter de nieuwe gemeentewerf in Wervershoof. Aansluitend is er van 13.00 tot 16.30 uur een Open Huis. Want de gemeente laat graag zien wat er allemaal gebeurt in de woonomgeving.

imageDit is meteen een unieke mogelijkheid voor inwoners om vragen over het openbaar groen te stellen. Ook is er een prijsvraag: hoeveel ton strooizout ligt er in opslag, en hoeveel zout heeft Medemblik de afgelopen winter gebruikt?
Vanuit de nieuwe gemeentewerf aan de Nijverheidsweg 16 wordt het openbaar groen van Andijk, Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk-Oost onderhouden. Door het samenvoegen van de buitendienst van Andijk en Wervershoof is de nieuwe accommodatie noodzakelijk. Wethouder Kasper Gutter: “Het gebouw past helemaal in deze tijd: het is uitgevoerd in natuurlijke materialen metselstenen, glas en plaatmateriaal. De gemeentewerf heeft een duidelijke identiteit door de kleur antraciet in combinatie met een uitgesproken groene kleur, en voldoet aan de ARBO-eisen,we kunnen er weer jaren tegen.” Vanuit de nieuwe accommodatie werken circa 14 medewerkers. Lees hieronder meer…

Tijdens de bouw is het bestaande pand van de gemeentewerf aangepast en dit doet dienst als opstelplaats voor de machines en voertuigen. Het gehele terrein rondom is opnieuw ingericht voor een betere logistiek. De gemeentewerf is gebouwd door het bedrijf De Toekomst Bouw, de architect is ME-2 architecten. De voormalige gemeentewerf van Andijk is inmiddels verkocht.

Open Huis en prijsvraag
Tijdens het Open Huis kunnen ook vragen worden gesteld over het openbaar groen in de gemeente: medewerkers geven graag alle informatie. Ook zijn het materieel en materiaal te zien, de werk- en de kleedruimten, de kantine en de zoutloods met een indrukwekkende voorraad strooizout. Bezoekers worden uitgedaagd te schatten hoeveel ton zout hier met het oog op het komende winterseizoen ligt opgeslagen, en hoeveel zout we afgelopen winter hebben gebruikt. Ter plaatse kan een formulier worden ingevuld. Degene met de bijna juiste inschatting ontvangt een leuke prijs.

Drie rayons
Wervershoof is een van drie rayons, de andere rayons zijn Wognum en Medemblik. Deze rayons omvatten het grondgebied van alle 17 kernen die samen de gemeente Medemblik vormen. Elk rayon heeft een gemeentewerf met een opzichter ‘groen’, en de buitendienstmensen.

De belangrijkste werkzaamheden van de buitendienst bestaan uit het onderhoud van het openbaar groen, bloembakken,de speeltuinen en –toestellen, sportvelden, begraafplaatsen,vijvers en sloten, verkeersborden en afzetpalen. Daarnaast behoren het schoonhouden van de straten, het verwijderen van zwerfvuil en het onderhoud aan bermen, rioleringen en lantaarnpalen tot hun taken. Net als het plaatsen van afzetpalen, borden en afzettingen voor evenementen, gladheidbestrijding, 24-uurs piketdienst, en het oplossen van de gevolgen van vandalisme.