Zó zag Andijk er rond 1900 uit | Wie weet waar het schilderij van Andijk is?

image

andijk200jaarapb-annAndijk | APB – Het had het pronkstuk kunnen zijn van de feestelijkheden van Andijk 200-Jaar, maar dit schilderij, waarop Andijk te zien is rond 1900, is gestolen. Het is vervaardigd door Henrik Savrij, met als titel ‘Gezicht op Andijk’, een olieverf op doek, met de afmeting van 51 x 37 cm. Dit schilderij werd in de nacht van zondag 9 op maandag 10 januari 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn gestolen… Anno 2012 is het nog steeds onbekend waar dit schilderij is!

De schilder van veestukken, Hendrik Savrij, was de zoon en leerling van de stillevenschilder Martinus Savrij in Haarlem. In deze stad werd hij in 1823 geboren en is hij tot aan zijn dood in 1907 blijven wonen. Ook zijn zuster, Cornelia Johanna was schilderes en later zou ook zijn zoon, Henri Savrij, naam maken als schilder van landschappen met vee. Met het schilderen van kunstzinnig geschikt, mooi gemodelleerd vee in Hollandse weidelandschappen, zette Hendrik Savrij een traditie voort die in de 17de eeuw met schilders als Albert Cuyp en Paulus Potter was begonnen. Tijdgenoten waren onder andere de Haagse veeschilders Pieter Stortenbeker en Jan de Haas. Musea: o.a. Teylers Museum in Haarlem en Haags Gemeentemuseum.

“Gezicht op Andijk” móet terug!!

Mocht u weten waar het schilderij is dan wil de politie dat vanzelfsprekend ook weten: bel 0900 8844 of Misdaad Anoniem:

image