Fietsen in de herfst

image
Andijk – Mensen fietsen niet altijd voor hun plezier maar vaak omdat het moet. Je hebt geen auto of je fietst naar je werk. In dat geval kan je de aardigheid van fietstochtjes maken wel vergeten. Maar er is een andere manier om er eens lekker tussenuit te gaan en die is nog goed voor je gezondheid ook.

Dat is het hele jaar op de fiets stappen en zeg ritjes van zo’n 20 km voor je plezier maken. Daarnaast is bewegen goed voor je gezondheid en uitermate geschikt tegen allerlei hart en vaatziekten en het houdt de spieren los. image
Vooral in de herfst als de meeste fietsen weer opgeborgen worden zijn er leuke fietstochten te bedenken. Ook is het veel rustiger op de fietspaden geworden, je wordt niet meer door groepen racefietsers van de weg afgereden.

image

Lees en kijk hieronder verder…


De uitrusting

Ik ben altijd een liefhebber geweest van de mountainbike of trekkingbike geweest. Hard en rechtdoor fietsen kan mij niet bekoren. Ik wilde liever met de mountainbike merendeels over de verharde fietspaden fietsen. Een rugzak met een regenjackje, een flesje drinken en een Nikon fotocamera mee. En dan onderweg foto’s maken. Op je gemak rondkijken naar de hazen in het veld of de karpers in het water. In de herfst loop je de kans om een stevige regenbui op je nek te krijgen maar dat deert een echte funbiker niet. image

Het dient aanbeveling om speciale fietskleding te kopen. Deze hoeft niet professioneel en duur te zijn. Ik heb hele goede fietskleding bij de Lidl gevonden. Daar zijn leuke en felgekleurde regen en windbreakerjacks te koop en die zijn van een goede kwaliteit. Wat we ook nodig hebben is een fietsshirt met lange mouwen en een zogenoemde collant, (dat is een lange strakke broek met een zeem tegen de zadelpijn die niet tussen de ketting kan komen), Dan een paar fietshandschoenen met lange vingers, een paar hardloopschoenen, (sportschoenen), en een fietshelm. Zoals ik al zei neem ik dan ook een rugzak met wat eten en drinken mee.

image

De poldertrip en de dorpentrip

Van te voren plan je een route. Dat kan je doen aan de hand van je mobiele telefoon, (daar zijn apps voor verkrijgbaar), De mobiele telefoon kan je met een houder op het stuur van je fiets bevestigen. Je kiest dan voor een dorpenroute, zoals Wervershoof of Medemblik of Zwaag of Bovenkarspel of Enkhuizen, dorpen en steden. Of je plant je fietstocht langs de Weelenroute en het Streekbos. Knisperend ritselen de afgevallen bladeren onder je banden. En de stilte is soms hoorbaar.

image

Het licht in de herfst lijkt wel van goud te zijn en menig zonneharp speelt tussen de bomen een overture. Mooi om te fotograferen. Normaal werk ik met een Nikon spiegelreflex in RAW formaat maar als ik ga biken dan neem ik mijn Nikon Coolpix P.300 compact camera mee en fotografeer ik in JPEG-JPG. In de herfst kan je vaak hele mooie opnamen maken omdat het weer erg wisselvallig is. Probeer het maar eens en als je thuiskomt trek je een pak Unox erwtensoep open en neem je een warme douche.

Veel plezier.
Thomas Lont.

About these ads