Messerschmitt Bf 109 aangetroffen in IJsselmeer en gelicht door Defensie

image

image

imageIJsselmeer | APB – Naar aanleiding van een privé onderzoek naar, het nog altijd vermiste, vliegtuigwrak van een Lockheed Hudson met volledige Nederlandse bemanning is er een Messerschmitt Bf 109 aangetroffen in het IJsselmeer. Het wrak ligt op de kop op de bodem.

Nadat bekend werd dat de Messerschmitt zich daar bevond, zijn er veel sportduikactiviteiten gesignaleerd. Door de in het vliegtuig aanwezige boordmunitie kon dit worden bestempelt als een risicovolle situatie. In verband met de veiligheidssituatie is daarom besloten om de aanwezige munitie en wapens te bergen.

Opdracht aan Defensie:

  1. Onderzoek het wrak en breng de details hiervan in kaart middels onder water foto en filmopnamen.
  2. Stel de identiteit van het vliegtuig vast.
  3. Berg en ruim de in het vliegtuig aanwezige boordmunitie.
  4. Berg de evt. aanwezige stoffelijke resten.

Een samengesteld team van de Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine, de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht werkten deze week nauw samen om de opdracht uit te voeren. Zij doken vanaf het duikvaartuig Argus van de Koninklijke Marine.

De actie is vanochtend afgerond. Er zijn wapens (onder meer machinegeweren) en munitie geborgen. Er zijn geen stoffelijke overschotten aangetroffen. Met onderdelen van het toestel wordt geprobeerd om het toestel te identificeren.

Hieronder nog meer foto’s van de berging van de Messerschmitt Bf 109.

image

image