Jouw recept in een historisch sterrenkookboek

image 
Iedereen in Noord-Holland kan vanaf vandaag zijn of haar favoriete historische recept insturen. Het winnende recept wordt gepubliceerd in de ‘Historische reisgids Proef Noord-Holland’, dat begin 2013 verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum.

De receptenwedstrijd is onderdeel van de provinciale campagne ‘Proef Noord-Holland’ van het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland, in samenwerking met negen Noord-Hollandse sterrenchefs. De uitdaging voor kookliefhebbers is dus om als tiende sterrenchef dit boek compleet te maken.

Sterrenchefs
De negen Noord-Hollandse sterrenchefs Peter Lute, Ron Blaauw, Jeroen Bavelaar, Dennis Jong, Onno Kokmeijer, Lucas Rive, Jef Schuur, Thorvald de Winter en Rogier van Dam gaan voor deze Noord-Hollandse reisgids speciaal op zoek naar inspiratie uit het verleden. Samen met historica Emma Los selecteren zij recepten uit de historische kookboeken van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze steken zij vervolgens in een eigentijds culinair jasje.

Wedstrijd
Naast de historische recepten van deze Noord-Hollandse sterrenchefs, kunnen kookliefhebbers hun eigen historische recept insturen om – als tiende sterrenchef – een plekje in deze historische reisgids te verkrijgen. Te denken valt aan een recept uit grootmoeders kookboek of een familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven. De negen sterrenchefs vormen de jury die het winnende historische recept zal kiezen.
De recepten kunnen via www.onh.nl/proefnoordholland worden ingestuurd en bekeken. Op de website staan ook de voorwaarden voor deelname. Zo moet het winnende recept wel een link hebben met de provincie Noord-Holland. Naast de publicatie van het winnende recept in deze historische reisgids wordt de prijswinnaar onthaald op een exclusieve masterclass of een etentje in een sterrenrestaurant.
Juryvoorzitter Peter Lute maakt het winnende recept in januari 2013 bekend tijdens het event Kookboek van het Jaar.

Historische Noord-Hollandse gerechten
De negen Noord-Hollandse sterrenchefs nemen natuurlijk zelf ook pure historische Noord-Hollandse producten en gerechten als uitgangspunt om hoogstaande hedendaags gerechten te bereiden. De kweek van de eerste oranje wortelen in de 17e eeuw door tuinders uit Hoorn, de grote consumptie van kool in dezelfde eeuw of het grote aanbod van Enkhuizer haring zijn bijvoorbeeld hun inspiratiebron. Naast de vernieuwde culinaire recepten, beschrijven de chefs en historica Emma Los in het kookboek ook waaruit de culinaire Noord-Hollandse cultuur bestond.