Opgravingen Paardenmarkt Alkmaar in National Geographic

imageimage
Alkmaar, 3 oktober 2012 – Vanochtend ontvingen burgemeester Piet Bruinooge en wethouder Monumentenzorg en Archeologie Anjo van de Ven (OPA) uit handen van Rachel Schats van de Universiteit van Leiden een exemplaar van de nieuwste National Geographic, met hierin tien pagina’s over de opgravingen Alkmaarse Paardenmarkt 2010. Rachel was tijdens de opgraving uitvoerder van het fysisch antropologisch onderzoek en houdt zich nu bezig met het gevonden skeletmateriaal. image

Wethouder Anjo van de Ven (OPA): “De opgraving van de begraafplaats aan de Paardenmarkt haalde in 2010 al de landelijke pers en we zijn er bijzonder trots op dat National Geographic hieraan zo uitgebreid aandacht besteedt.”

In het artikel is aandacht voor het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd door verschillende specialisten op het skeletmateriaal van de slachtoffers in de massagraven om te achterhalen wat de herkomst en achtergrond van deze mensen was. Ook het Nederlands Forensisch Instituut is hierbij betrokken, zowel tijdens de opgraving in 2010 als in de uitwerking die nu plaatsvindt.

Zij ondersteunen de wetenschappers in het onderzoek naar de kogelverwondingen die de slachtoffers hebben, van welke afstand er geschoten werd en of de kogels van Spaanse of Nederlandse makelij afkomstig waren.

Stedelijk Museum

Maandag 8 oktober opent het Stedelijk Museum Alkmaar haar deuren weer voor publiek na een grondige verbouwing. Hier zijn onder meer twee fonkelnieuwe vaste presentaties te bewonderen. Een van deze presentaties gaat over het beleg van Alkmaar, daar zijn enkele skeletten uit het massagraf te zien en een schedel met kogelgat.

Geschiedenis

Gebleken is dat de skeletten met kogelverwondingen tot nu toe de oudste slachtoffers zijn die gevonden zijn in een oudheidkundig onderzoek in Europa, waarbij een vuurwapen betrokken was. Alkmaar schreef geschiedenis met het beleg en schrijft nu geschiedenis met de resultaten van deze opgraving.