IVN: Vulkanen en vulkanisme op zondag 14 oktober

image
Foto’s: Puimsteen, vulkanische gesteenten en Ljotipullur (Kratermeer op IJsland)

Streekbos | Bovenkarpspel | Andijk | APB – Oktober is kennismaand en het IVN West-Friesland doet hieraan mee. Op zondag 14 oktober wordt een gratis middagactiviteit over vulkanisme gehouden voor volwassenen en grotere kinderen. Aanvang 14.00 uur in de Incoteczaal van het  Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Vulkanische gesteentes zoals as, lava en puimsteen (het lichtste gesteente dat bestaat) en het benodigde documentatiemateriaal zijn volop aanwezig.

Reserveren is niet nodig maar kom wel op tijd!

De aarde in beweging

Vulkanisme en met name het magma is afkomstig uit het binnenste van de aarde. Afhankelijk van de druk en de taaiheid van het magma worden er verschillende soorten vulkanen gevormd. Zeer gevreesd zijn de gloedwolken, beladen met hete as en gesteentebrokken. Ook zullen lahars, (rivieren met gesteentepuin) aandacht krijgen. Pyroklastische stromen of aslawines zijn pas in de 20ste eeuw herkend als de meest gevaarlijke uitingen van vulkanisme. Voorbeelden hiervan zijn: Pompeï, Tobameer, Cappadocië en Yellowstone.

Gelukkig komen vulkanen hier niet voor maar het is een boeiende en gloeiende materie.

image