Twee maanden cel voor dodelijk verkeersongeval in Anna Paulowna

Alkmaar | APB – 28-9-2012 – De rechtbank in Alkmaar heeft de 29-jarige Roman S. bij verstek veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor aanmerkelijke schuld aan een aanrijding waarbij een bestuurster van een Microcar (vierwielige bromfiets) om het leven is gekomen. Tevens is de verdachte een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van een jaar opgelegd.

De aanrijding had plaats op 25 februari 2012 op de Lagedijk tussen Oude Sluis en Anna Paulowna. De rechtbank acht bewezen dat de aanrijding is veroorzaakt doordat de man als bestuurder van een personenauto ongeveer 110 kilometer per uur heeft gereden, 30 kilometer meer dan ter plaatse toegestaan en harder dan op die bochtige weg verantwoord was. Als gevolg daarvan is de man in een slip geraakt en op de verkeerde weghelft terecht gekomen.

Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat de man, met de radio aan in gesprek met zijn passagier, zijn aandacht onvoldoende bij de weg en zijn medeweggebruikers heeft gehad.

Hogere eis

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie die zijn eis heeft gebaseerd op een hogere graad van schuld, te weten grove schuld.

De rechtbank heeft in aanmerking genomen dat de man, die in Nederland werkzaam was en hier niet eerder is veroordeeld voor enig strafbaar feit, door onvoldoende verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van zijn medeweggebruikster onherstelbaar leed heeft veroorzaakt voor haar nabestaanden.