Elektrische fiets opladen in Wognum met energie van de zon

imageMedemblik | APB – De gemeente Medemblik stimuleert het fietsgebruik, daarom wordt bij het gemeentehuis in Wognum een laadpunt voor elektrische fietsen aangelegd. Niet alleen de medewerkers, ook de bezoekers en passanten worden van harte uitgenodigd hiervan gebruik te maken.

Natuurlijk kunnen de gemeentemedewerkers niet alle kilometers met de fiets afleggen, reden waarom er voor de buitendienst energiezuinige auto’s rijden. Bij de buitendienst wordt ook een elektrisch aangedreven truck ingezet, Goupil geheten. De voeding van het fietslaadpunt verloopt deels via zonnepanelen. Een paneel kan 240Watt per uur leveren: dit staat gelijk aan een besparing van 154 kg CO2 en voor de consument vertegenwoordigt het een waarde van circa 50 euro per jaar. Kortom, de elektrische fiets opladen kan voortaan in Wognum met energie afkomstig van de zon, gerealiseerd door BAM Techniek Regio Noordwest.


Duurzaam Medemblik

De gemeente Medemblik geeft zelf het goede voorbeeld en neemt daarom maatregelen die leiden tot energiebesparing, zoals het rijden van milieuvriendelijke bedrijfsauto’s. Vanuit ‘Duurzaam Medemblik’ wordt bijvoorbeeld ook 100 procent groene stroom ingekocht voor de gemeentelijke gebouwen en de openbare verlichting. Het schoonmaken van de gemeentelijke gebouwen gaat via biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. De gemeente wil voor 100 procent duurzaam inkopen in 2015. Vanuit de voorbeeldfunctie plaatst de gemeente op de gemeentelijke gebouwen zonne-energiesystemen: door zelf te investeren of te verhuren aan een externe partij. Zo hebben de openbare basisscholen De Wegwijzer, De Koet, De Plaats en de protestants christelijke basisschool Idenburg zonne-energie via zonnepanelen.