Stede Broec, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Drechterland en Opmeer starten Meldpunt Thuiszitters

imageWest-Friesland | APB – De zeven West-Friese gemeenten zijn een Meldpunt Thuiszitters gestart. Thuiszitters zijn kinderen van 5 tot 18 jaar die om wat voor reden dan ook niet naar school gaan. Het doel van het Meldpunt is om alle kinderen tot 18 jaar die niet naar school gaan in beeld te krijgen, en hen te helpen een geschikte school te vinden.

Hoe eerder thuiszitters geholpen worden, hoe beter. Ieder kind heeft recht op onderwijs, maar er zijn nog altijd kinderen in Nederland die niet naar school gaan, ook in West-Friesland. Het is niet duidelijk hoe groot deze groep is. Daarom is het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) West-Friesland namens de West-Friese gemeenten een Meldpunt Thuiszitters gestart. De zeven West-Friese gemeenten zijn: gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.


De aanpak
Van alle meldingen wordt direct werk gemaakt. Want hoe langer kinderen thuiszitten, hoe moeilijker het voor ze wordt om weer naar school te gaan. Het Meldpunt Thuiszitters is er om samen met de ouders en het kind een oplossing te vinden. Ook de scholen ondersteunen dit initiatief. Het Meldpunt is in ieder geval tot en met december 2012 actief.

Kinderombudsman
De Kinderombudsman had in de eerste weken van het nieuwe schooljaar ook een meldpunt voor thuiszitters. Er is een verschil in doelstelling en aanpak. De Kinderombudsman doet onafhankelijk onderzoek en brengt adviezen uit aan het parlement en organisaties en maakt mensen bewust van de kinderrechten. Het Meldpunt Thuiszitters in West-Friesland bespreekt de specifieke situatie van de thuiszitter, en kijkt hoe hij of zij zo snel mogelijk weer naar school kan gaan.

Meldpunt Thuiszitters West-Friesland
Bel: 0229 252231
Mail: leerplichtwestfriesland@hoorn.nl
Website: www.rmcwestfriesland.nl

Flyer Meldpunt Thuiszitters West-Friesland