Medemblik: Nieuw reddingstation krijgt nieuwe reddingboot

image

Medemblik | APB – Op zaterdag 29 september wordt de nieuwe reddingboot Bernardine voor het reddingstation Medemblik gedoopt. Het is de derde reddingboot die deze naam gaat dragen. De doop is tevens de officiële start van de gezamenlijke KNRM-reddingstations Medemblik en Andijk. Een nieuwe reddingboot voor Andijk staat op stapel.

In 1998 kreeg de Stichting Reddingsboot Medemblik van de heer en mevrouw Kasemier het bedrag voor een complete reddingboot geschonken. Dit was het initiatief, dat de in 1996 opgerichte stichting nodig had voor de definitieve start van het reddingsstation Rescue Medemblik. Uit dankbaarheid voor de schenking werd de boot genoemd naar mevrouw Bernardine Kasemier en is afgesproken dat ook toekomstige reddingboten van Rescue Medemblik naar haar vernoemd zouden worden. In 2007 werd dat bij de vervanging van de eerste Bernardine gedaan. Toen deze boot in 2010 door brandstichting werd verwoest, is Rescue Medemblik een inzamelingsactie gestart voor een vervangende boot. Door deze actie, de uitkering van de verzekering en de steun van de KNRM, waartoe het reddingstation nu behoort, kon een nieuwe Bernardine worden gebouwd.

Reddingstations Medemblik en Andijk samen
De nieuwe reddingboot wordt gedoopt door mevrouw W.C. Vroonland-Manshande, de echtgenote van oud-bestuurslid en medeoprichter van Rescue Medemblik, de heer P.D. Vroonland. Tegelijkertijd dragen Rescue Medemblik en Reddingsbrigade ‘t Span te Andijk hun taken over aan KNRM Station Medemblik. Dit station beschikt over twee uitruklocaties, Medemblik en Andijk. Voor het reddingstation in Andijk is een soortgelijke reddingboot in aanbouw, ter vervanging van de huidige reddingboot ’t Span.

Vanuit Andijk wordt het reddingwerk uitgevoerd door 18 vrijwilligers en vanuit Medemblik door 20 vrijwilligers. De KNRM garandeert 24 uur per dag inzetbaarheid. De reddingbootbemanning is ieder moment oproepbaar door middel van een pieper. Ongeveer 80 keer per jaar is hulp van deze reddingstations op het water noodzakelijk.
Het reddingstation wordt bestuurd door een zogenaamde plaatselijke commissie, die toeziet op de operationele gereedheid. De plaatselijke commissie en de bemanning worden vanuit IJmuiden door de hoofdorganisatie van de KNRM operationeel, technisch en financieel ondersteund.

Reddingboot van Nikolaas-klasse
Bij het samengaan tot één KNRM-reddingstation werd ervoor gekozen zowel voor Medemblik als Andijk een nieuwe reddingboot van een standaard KNRM-type te kiezen.

De nieuwe reddingboten behoren tot de zogenaamde Nikolaas-klasse, die in 2009 werd geïntroduceerd. Deze 9-meter lange reddingboten zijn van Noors ontwerp en specifiek bestemd voor hulpverlening en reddingen op het ruime binnenwater. De reddingboten zijn daarvoor naar de wensen van de KNRM aangepast en voldoen op vijf andere reddingstations naar volle tevredenheid. De reddingboten zijn gebouwd van aluminium en worden voortgestuwd door een waterjet. De ruimte aan dek maakt de schepen ideaal als hulpverleningsvaartuig in samenwerking met brandweer of ambulancediensten. De Bernardine is voorzien van een klapbare mast, zodat ook de gesloten brug gepasseerd kan worden voor assistentie in de binnenhavens.
De vrijwillige bemanning van de reddingboot is de afgelopen weken intensief opgeleid in het varen met de nieuwe reddingboot, die door een waterjet wordt voortgestuwd in plaats van de vertrouwde buitenboordmotoren.

Officiële ceremonie in de Stoomhaven
De doop van de reddingboot en de samenvoeging van de twee reddingstations tot Reddingstation Medemblik vindt plaats in de Stoomhaven van Medemblik om 10.30 uur. De reddingboot zal ’s middags om 13.30 uur demonstraties geven.