Vandaag: Feestelijkheden t.g.v. het ‘200-jarig’ bestaan van Andijk

© 2012 APB | Andijker Nieuws NetANDIJK | APB – Andijk is veel ouder dan 200 jaar,  en als zelfstandige gemeente werd het dorp 199 jaar. Een kniesoor die daarop let, want laten we wel zijn, het heeft Zijn Keizerlijke Hoogheid betaamd het meest uitgestrekt IJsselmeerdorp dat wereldwijd bekend staat, met ingang van 1 januari 1812 (bij decreet van 21 oktober 1811) tot een zelfstandig gemeente te verheffen! We schreven daar al over in 2010.

Bekijk hier de artikelen die betrekking hebben op nieuws uit de afgelopen 200 jaar, voor u verzameld!

Het ‘tweehonderdjarig’ bestaan van Andijk wordt zaterdag 22 september uitbundig gevierd met diverse activiteiten tussen het Poldermuseum en Buurtjeskerk aan de Dijkweg.

Andijk bestaat dit jaar officieus tweehonderd jaar. Rondom Buurtjeskerk waren verschillende buurtschappen, die onder de ‘Steede Grootebroek’ vielen. In 1812 werden zij door Napoleon zelfstandig verklaard en was Andijk een aparte gemeente. Dat moet natuurlijk gevierd worden en Stichting DeBuurtOp heeft het initiatief genomen om dat te organiseren.

Zaterdag 22 september zijn er vele activiteiten en acts te zien die het feest ondersteunen. Er is een boerenpoldermarkt die om 10.00 uur begint bij Poldermuseum Het Grootslag en doorloopt tot aan Het Ankertje. Hier is van alles te koop: vergeten groenten, valkeniers, oude fruitbomen en nostalgische producten. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten. Vanaf 11.00 uur begint het theatrale programma met een bijzondere optocht, waarna de historie van Andijk op kunstzinnige wijze wordt vertolkt.

Aansluitend zijn er op verschillende locaties serieuze, gekke en ontroerende optredens. Kunst langs de kunstroute, muziek in de weilanden, theater langs het water. Grote en kleine surprises waarin Andijkers hun talenten hebben samengebundeld. Rond de klok van 16.00 uur spelen kinderen de musical Pieper d ‘Amour.

Meer informatie: www.debuurtopandijk.nl of mail naar info@debuurtopandijk.nl.

Hieronder: ‘Originele oude foto’s van Andijk’

image

Originele oude foto’s van Andijk

© 2012 APB | Andijker Nieuws Net

We hebben al enige tijd aandacht besteed aan het 200-jarig bestaan van Andijk door nieuws en andere zaken op te diepen uit archieven en kranten van de afgelopen 200 jaar. U kunt dit alsnog vinden door op logo te klikken van het Andijker wapen* in de linker kolom.

Wij doen deze week ook een duit in het zakje door een online-fototentoonstelling te houden van originele foto’s uit ver vervlogen tijden. Geen foto’s van ansichtkaarten, maar van de originele foto’s!** Houd deze site dan ook in de gaten!!!

* Door ons opnieuw ingekleurd, hier en daar aangepast en de letters APB daarin verwerkt… ter wille van de Stichting “De Buurt op” hebben we desgevraagd toestemming verleend deze logo te gebruiken voor hun activiteiten.

** Eerder, maar dan als een collage, gepubliceerd op 1 januari 2012. Foto’s van ansichtkaarten zijn in een aantal gevallen vervaardigd aan de hand van deze originele foto’s!

Eerder gepubliceerd op 16 september 2012 @ 09:00