Schilderijen stadhuis Enkhuizen gedigitaliseerd

Enkhuizen – Op zaterdag 15 september is de eerste stap gezet in het ontwikkelen van een speciale website voor de stadhuiscollectie. Deze eerste stap bestond uit het digitaliseren van een aantal belangrijke schilderijen, die ‘het verhaal’ over Enkhuizen vertellen.

Omdat het stadhuis op doordeweekse dagen bemenst is, en dus roerig en levendig, is er voor gekozen om op zaterdag aan de slag te gaan. De deur werd alleen geopend voor een professionele fotografe, een aantal mensen met witte handschoenen en iemand met een ladder. In de witte zaal heeft de fotografe een opstelling gemaakt en de belichting ingesteld. Dit wordt op zo’n manier gedaan dat er geen gebruik gemaakt wordt van daglicht, zodat alles ‘in control’ is.

De witte handschoenen brigade heeft de schilderijen één voor één van de muur gehaald en vervolgens de status van ieder collectiestuk gecontroleerd. Wat is de status van de lijst? Hoeveel spanning staat erop? Zitten er scheuren in het vernis? Zijn er beschadigingen? Vervolgens werden de werken stuk voor stuk ontdaan van een laagje stof en daarna was het tijd voor de foto. Deze worden met zo’n hoge resolutie en kleurechtheid gemaakt, dat er meer te zien is op de foto dan op het schilderij zelf. Aan het einde van de dag hing alles weer op zijn plek en was het net alsof er niemand geweest is. De rust keerde weder in het stadhuis.

Naast deze schilderijen zijn er een aantal (3d) objecten geselecteerd uit de stadhuiscollectie om gedigitaliseerd te worden. Deze worden binnenkort naar Heiloo gebracht (de studio) om in 3d gefotografeerd te worden. Ook worden er 3d foto’s gemaakt van een aantal ruimten in het stadhuis, zodat de collectiestukken in hun context getoond kunnen worden. Al deze informatie wordt gebruikt om de website vorm te geven. Binnenkort volgt er weer een update.

Bron en foto’s Gemeente Enkhuizen