Tuin aan ‘t Weeltje – Zwaagdijk

Tuin aan ‘t Weeltje  -  Zwaagdijk
Zwaagdijk – Weelderige tuin van ca. 3.800 m2 ontworpen door Piet Oudolf met borders van grote groepen vaste planten en siergrassen. Het is vandaag te bekijken tussen 11 en 17 uur aan de Zwaagdijk 271 – 1684 NH Zwaagdijk. Entree €3,- p.p.

De natuurlijke beplanting zorgt voor een rustige en harmonieuze sfeer; de grassen passen goed bij het riet van het Weeltje, waardoor de tuin prachtig in het landschap overgaat.

Het kleurenpalet is typisch Oudolf: subtiel op elkaar afgestemd, maar niet monotoon of strikt op kleur. Achterin is een boomgaard met oude soorten, appels, peren, pruimen etc.

’t Weeltje, het watertje naast de tuin dankt zijn ontstaan aan de dijkdoorbraak in de vroege morgen van 5 november 1675 bij Schardam, vlakbij Hoorn. Het was de laatste keer dat de Westfriese Omringdijk moest buigen voor het onstuimige weer.
Ook de Zwaagdijk, toen nog een dijk, hield het niet en ervoer een dag later de kracht van het woeste Zuiderzeewater. De plas is groter geweest. Vroeger heette die ‘De Weel’.

Een wiel, waal of weel is een diepe waterkolk die door een dijkdoorbraak is ontstaan.
Toen de dijk van Zwaagdijk tussen 1938 en 1941 werd afgegraven, dempte men met de grond een deel van De Weel. De naam werd aangepast. ’t Weeltje is ook niet zo diep meer en ligt idyllisch tussen statige treurwilgen, een stuk land en het riet van de Tuin aan het Weeltje.Klik hier!!!