ND: ‘Kerk Andijk bestaat uit misbaksels’

ANDIJK - Samen met vijf andere rijksmonumenten heeft de gereformeerde kerk van Andijk gisteren een forse overheidssubsidie toegewezen gekregen. Daarom kan het gebouw - vanwege zijn rijzige gestalte ook wel 'de enige gereformeerde kathedraal van Nederland' genoemd - grondig worden gerestaureerd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

ANDIJK – Samen met vijf andere rijksmonumenten heeft de gereformeerde kerk van Andijk gisteren een forse overheidssubsidie toegewezen gekregen. Daarom kan het gebouw – vanwege zijn rijzige gestalte ook wel ‘de enige gereformeerde kathedraal van Nederland’ genoemd – grondig worden gerestaureerd. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Een kerk als prestigeobject. Dat gold in zekere zin voor het gereformeerde kerkgebouw dat in 1929 in Andijk moest verrijzen. De bouw werd mede mogelijk gemaakt door de welvaart als gevolg van de bollenteelt in de kop van Noord-Holland. Maar ook moest de kerk wedijveren met het rooms-katholieke godshuis in het naburige dorp Wervershoof.

Hoewel het gebouw vanwege de omvang wel betiteld is als ‘gereformeerde kathedraal’, moest er meteen bij de bouw al op de kosten gelet worden. ‘Niet één metselsteen is gelijk aan de ander. Dat komt doordat het eigenlijk tweede kwaliteitsstenen waren – achter in de oven kromgetrokken, dus goedkoper’, vertelt Ruiter. Dat maakt de kerk tegelijk zo karakteristiek: ‘De voegen zijn heel ongelijk en de muren niet glad en strak.’ Lees verder…

Klik hier!!!

Eén reactie

  1. Wat een duf zooitje, je moet betalen om dat artikel over het misbaksel te lezen. Wat een knierten.

Reacties zijn gesloten.