Open Monumentendag in Enkhuizen

Het weekend van 8 en 9 september staat in het teken van Open Monumentendag, een jaarlijks evenement waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek.

Open Monumentendag is in 26 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. In Enkhuizen zijn dit weekend maar liefst 17 monumenten geopend. Hieronder een overzicht.


C.C. Cortshuis – Westerstraat 158 – Na de Drommedaris is Westerstraat 158 misschien wel het meest gefotografeerde pand van Enkhuizen. De prachtige classicistische gevel toont naast het cartouche met het jaartal 1617, de wapens van Oranje en van West-Friesland in het Fries.
Chirurgijnskamer De Waag – Kaasmarkt 8. Het Waaggebouw in Enkhuizen is een van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van de vroege renaissance in de noordelijke Nederlanden.
De Vriesstichting – Westerstraat 73 – Het complex heeft in de jaren ’60 van de 18e eeuw zijn huidige vorm gekregen. Arend Diederik de Vries van Vossen kocht het huis van zijn achterburen in de Torenstraat op en voegde het bij zijn huis aan de Westerstraat.
Die Port van Cleve – Dijk 74. Die Port van Cleve is al 180 jaar een horecagelegenheid vanwaar in de 19e eeuw de beurtdiensten vertrokken naar diverse plaatsen rond de Zuiderzee en verder. Het oudste deel van het pand dateert uit 1560.
Doopsgezinde Kerk – Venedie 17 – Ruim 200 jaar geleden kocht de gemeente de leegstaande kerk van de Jansenisten, die inmiddels waren verhuisd naar de Breedstraat.
Franciscus-Xaveriuskerk – Westerstraat 107, Enkhuizen. Deze neogotische kerk dateert uit 1905, de toren is er in 1930 voor gekomen en is ontworpen door architect Nic.
Franciscus-Xaveriuskerk – Westerstraat 107, Enkhuizen – Deze neogotische kerk dateert uit 1905, de toren is er in 1930 voor gekomen en is ontworpen door architect Nic.
Lutherse Kerk – Breedstraat 40 – Het ontstaan van de Lutherse gemeente te Enkhuizen hangt nauw samen met de economische banden, die de stad had met de landen rondom de Oostzee.
Oud-Katholieke Kerk – Breedstraat 84 – De kerk dateert uit 1908. De communiebank van 1700 is gerestaureerd en in de originele kleuren geschilderd.
Oude Gouwsboom – Vest 1. De vestingwal is ontworpen door de Alkmaarse burgemeester Adriaan Anthonisz en is een voorbeeld van het zogenaamde oud Nederlandse vestingstelsel.
Pakhuis – Paktuinen 3
Sint-Pancraskerk – Zuiderkerksteeg 1 – Deze laatgotische, tweebeukige hallenkerk, gewijd aan de Heilige martelaar Pancratius, werd gebouwd tussen 1423 en 1524.
Westerkerk – Westerstraat 134
Sleepboten Roek en Rosalie – Dijk 12. In de haven van Enkhuizen liggen twee authentieke stoomslepers. De Rosalie is gebouwd in Kinderdijk in 1873 en is de oudste stoomsleper van Europa.
Snouck van Loosenpark – Snouck van Loosenpark 1, Enkhuizen. Het Snouck van Loosenpark is een van de drie vroege voorbeelden in Nederland van een particulier arbeiderspark.
Stadhuis – Breedstraat 53 – Het stadhuis is gebouwd in 1686-1688. De bouwmeester was Steven Vennekool, een leerling van Jacob van Campen.
Stadsgevangenis – Zwaanstraat 1 – De stadsgevangenis stamt in zijn huidige vorm uit 1612. De onderste drie cellen zijn echter ouder volgens een inscriptie in de linkercel.
Snouck van Loosenhuis – Dijk 34  – Het 18e-eeuwse deel is het voormalige woonhuis van de familie Snouck van Loosen, gefortuneerd door de handel in de tijd van de Oost-Indische en de West-Indische Compagnie.

Meer informatie

De Drommedaris kan, afwachting van de renovatie, niet meedoen aan Open Monumentendag. Meer informatie is te vinden op de website.