En dan dit …. Ruim 300.000 kilo ankerkettingen van zeebodem verwijderd

Twee mannen met witte veiligheidshelmen staan bij een kluwe ankerkettingen die door een kraan in de lucht wordt gehoudenRijkswaterstaat heeft tijdens een grote opruimactie in 10 ankergebieden op de Noordzee de afgelopen 3 maanden 300.000 kilo aan ankerkettingen en andere obstakels van de zeebodem verwijderd.

Deze obstakels werden verwijderd om te voorkomen dat schepen hier met hun anker achter blijven haken. De veiligheid op de Noordzee en de bereikbaarheid van de Nederlandse zeehavens is door deze actie verbeterd.

Ankergebieden

Ankergebieden zijn aangewezen locaties op zee waar schepen voor anker mogen liggen, terwijl ze bijvoorbeeld wachten op een vrije plek in de haven. Schepen lopen nu minder risico op vertraging en schade, doordat de meeste ankergebieden voor de havens van Rotterdam, Zeeland, IJmuiden en Scheveningen ontdaan zijn van obstakels. Dit houdt de ankergebieden en de nabijgelegen zeehavens aantrekkelijk en veilig voor de zeevaart.

Lees hieronder ook over de vondst van een eeuwenoud scheepskanon

Obstakels

Zeventig objecten werden boven water gehaald, waaronder 3 kilometer aan ankerkettingen, ankers, staalkabels en kluwen visnetten. In het ankergebied Schouwenbank, voor de kust van Zeeland, werden de meeste obstakels geborgen.

De geborgen objecten zijn afkomstig van de scheepvaart en visserij. Vooral verloren ankerkettingen kunnen schepen hinderen bij het ankeren. Een ander anker blijft hier gemakkelijk achter haken. Maar ook verloren ankers, visserijkabels en overboord geraakte goederen kunnen een obstakel vormen. Een duiker heeft onder water de verschillende obstakels opgezocht, waarna ze met een kraan aan boord van een schip werden gehesen.

Eeuwenoud scheepskanon gevonden

Rijkswaterstaat heeft in de ankergebieden een aantal opvallende oude vondsten naar boven gehaald. Zo zijn een scheepskanon en twee stokankers gevonden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzocht de vondsten.

Het scheepskanon stamt waarschijnlijk uit de 17e of 18e eeuw. Van welk schip het historische vuurwapen afkomstig is, is niet bekend. Momenteel wordt het kanon geconserveerd. Hierna bekijkt de afdeling Scheeparcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waar het kanon bewaard gaat worden.

Scheepskanon