Open Monumentendag op zondag 9 september in Stede Broec

Open Monumentendag op zondag 9 september in Stede Broec

Op zondag 9 september is het Open Monumentendag in Stede Broec. Het landelijk thema is dit jaar ‘Groen van toen’.

Landelijk betekent dit dat veel stadsparken en landgoederen extra aandacht krijgen. Het ‘Groen van toen’ in Stede Broec is terug te zien in de polder! Van oudsher ging men al ‘om de lande’. Dit gebeurde vaak op zondag met het hele gezin. Zo kon men even kijken hoe de eigen gewassen en die van een ander erbij stonden. Het was gelijk een dagje uit met de hele familie in de polder.

Programma

  • Rondvaart ‘Lutjebroeker Weel’, van 11:00 tot 15:00, opstappen bij café De Paus in Lutjebroek. Onderweg wordt er uitleg gegeven over de ontwikkeling van de polder, de natuur, het onderhoud, de waterberging.
  • Fototentoonstelling over de ‘oude’ polder van 10.00 tot 16.00 uur in Bioscoopzaal café De Paus. Hier zijn foto’s van het ‘Om de lande’ gaan en krijgt men tekst en uitleg over het ontstaan en ontwikkeling van polder ‘Het Grootslag’. Staatsbosbeheer en IVN zullen hier ook aanwezig zijn met een stand.
  • Cursus kloeten achter café ‘De Paus’;
  • Monument Zesstedenweg 227, van 11.00 tot 16.00 uur bezichtiging restauratie clubhuis van ‘Oud Stede Broec’. Dit pand wordt zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht.