Zoekactie IJsselmeer naar waargenomen vuurpijlen en vermiste kanoërs


IJsselmeer | Medemblik | Andijk, 1 september 2012 – De reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Den Oever zijn zaterdagnacht uitgevaren voor de melding van een vuurpijl. De actie wordt later omgezet naar mogelijk vermiste kanoërs.

Vanaf het Vogeleiland wordt door een vogelaar een rode vuurpijl waargenomen richting de Oude Zeug (Schervenweg). Door het Kustwacht Centrum worden de reddingboten van KNRM Den Oever en KNRM Medemblik gealarmeerd.
Reddingboot Johanna Margareta gaat vanuit de Oude Zeug zoeken, reddingboot ’t Span zoekt bij het Vogeleiland en reddingboot De Gooier zoekt vanuit Medemblik, onder de kust naar de Oude Zeug.

Lees hieronder verder

Ter plaatse bij de Oude Zeug (ter hoogte van de Schervenweg) lijnen de drie reddingboten op en gaan zoeken richting het Vogeleiland. Onderweg wordt er een witte flair afgestoken door de reddingboot Johanna Margareta. Tijdens het zoeken komt de melder nog een keer bij het Kustwacht Centrum dat hij opnieuw een rode vuurpijl ziet. Deze wordt ook door de politie op de kant waargenomen, waaruit blijkt dat de vuurpijl boven land is afgestoken. De zoekactie wordt afgeblazen en de eenheden gaan retour station.

Gedurende de terugvaart komt de politie met informatie dat er bij de Oude Zeug vijf voertuigen zijn gevonden met kanobeugels op het dak. De zoekactie wordt opnieuw opgestart.

De Johanna Margareta wordt OSC en zoekt rond de Oude Zeug, reddingboot ’t Span zoekt nogmaals bij het Vogeleiland naar kano’s en reddingboot De Gooier zoekt onder de kust ter hoogte van Kreileroord. Reddingboot De Gooier steekt nog een witte flair af.

Tijdens het zoeken heeft de politie één van de eigenaren van de auto’s weten te traceren en contact met deze opgenomen. Hieruit bleek dat vijf kanoërs van een kano vereniging ’s morgens vanuit de Oude Zeug waren vertrokken richting Stavoren. Vanuit Stavoren zijn ze terug gekanood naar Medemblik waar ze overnachten. Ze zijn allen in goede gezondheid.

Opnieuw wordt de zoekactie afgeblazen en keren de reddingboten retour station.