RWS: Artikel De Telegraaf over verkeersborden 130km-wegen onjuist

Het artikel* in de Telegraaf vandaag (31 augustus) over de nieuwe verkeersborden voor de 130km-wegen klopt niet. Dat meldt Rijkswaterstaat in een persbericht.

Het is onjuist, zoals het artikel suggereert, dat Rijkswaterstaat juridisch genoodzaakt is om elke honderd meter een bord te plaatsen. De bewering dat er geen snelheidscontrole plaatsvindt als er onvoldoende borden langs de weg staan met daarop de maximumsnelheid vermeld, is ook onjuist.

Rijkswaterstaat plaatst borden volgens de wettelijke regels. Dit betekent dat de borden die de snelheden aangeven duidelijk zichtbaar zijn voor zowel automobilist als handhaver. Dus aan beide kanten van de autosnelweg.

Vanaf 1 september is de standaard snelheid 130 km/h in plaats van 120 km/h. Alleen als er uitzonderingen zijn, wordt dat door de borden aangegeven zoals dat tot nu ook gebruikelijk is.

* – Zie artikel hieronder

image

Rijkswaterstaat blundert met 130-borden

DE BILT -  Op een deel van de snelwegen waar vanaf zaterdag 130 kilometer per uur mag worden gereden zal de politie voorlopig geen snelheidscontroles houden. Dat komt omdat er volgens justitie en politie niet genoeg 130 km-borden staan.  

Daarom kan een daar bekeurde snelheidsduivel zijn boete met succes aanvechten. „Om te kunnen optreden tegen weggebruikers die zich niet aan de maximumsnelheid houden, moeten wij wel aan de voorwaarden voldoen die aan de handhaving zijn gesteld”, legde Ernst Koelman gisteren namens het Openbaar Ministerie uit. „Een daarvan is de duidelijke aankondiging van de limiet die geldt op het wegdeel.”

Rijkswaterstaat heeft de fout gisteren erkend. Als wegbeheerder is Rijkswaterstaat tekortgeschoten bij het voldoen aan de wettelijke regel dat de snelheid om de honderd meter aan beide kanten van de weg moet worden aangegeven.

Lees alle details vandaag in De Telegraaf