Knal van 13:57 uur door F16’s veroorzaakt (geluidsbarrière) in relatie tot ‘gegijzeld’ Spaans vliegtuig Schiphol uit Malaga

Andijk | APB – De om 13:57 uur luide knal staat in relatie tot twee F16’s die een Spaans vliegtuig (VY8366 vanuit Malaga) begeleidden naar Schiphol. Aanvankelijk werd er gedacht aan een gijzeling van het vliegtuig, maar het blijkt dat er sprake is van miscommunicatie tussen de piloten en de verkeersleiding van Schiphol.Andijk | APB – De om 13:57 uur luide knal staat in relatie tot twee F16’s die een Spaans vliegtuig (VY8366 vanuit Malaga) begeleidden naar Schiphol. Aanvankelijk werd er gedacht aan een gijzeling van het vliegtuig, maar het blijkt dat er sprake is van miscommunicatie tussen de piloten en de verkeersleiding van Schiphol.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTB) bevestigt dat er geen radiocontact mogelijk was met de piloot. "Dat is voor ons aanleiding om te denken dat er iets aan de hand is en daarom is het vliegtuig begeleid door twee F16’s van Volkel."

De straaljagers zijn in hun tocht richting het toestel boven het midden van het land door de geluidsbarrière gegaan. Dat was om 13:57 uur overal te horen.

De F16’s namen de kortste weg, over Uden en het IJsselmeer. Bakker: Boven de Flevopolder gingen de F16’s door de geluidsbarrière, en dat draagt ver."
Normaal is Vliegbasis Leeuwaren verantwoordelijk voor bescherming van het luchtruim boven Nederland. De komende weken voert Volkel die taak uit, aldus een woordvoerder van de Luchtmacht.

Hieronder een mededeling van Vueling Airlines n.a.v. dit incident.

Klik hier!!!

Vertaling: Beveiligingsprotocol Amsterdam werd geactiveerd als gevolg van verlies van tijdige communicatie tussen het vliegtuig en de verkeerstoren.

image

Geluidsbarrière

De geluidsbarrière of geluidswal is een term uit de luchtvaart. Een vliegtuig dat met een snelheid gelijk aan of kleiner dan de geluidssnelheid vliegt, bouwt voor zich uit een golffront op. Dat beweegt zich - net als elke drukverstoring in de lucht - met de geluidssnelheid voort.De geluidsbarrière of geluidswal is een term uit de luchtvaart. Een vliegtuig dat met een snelheid gelijk aan of kleiner dan de geluidssnelheid vliegt, bouwt voor zich uit een golffront op. Dat beweegt zich – net als elke drukverstoring in de lucht – met de geluidssnelheid voort. Als het vliegtuig sneller dan het geluid (dus supersonisch) vliegt, krijgt dit golffront een kegelvorm. Dit kegelvormige golffront wordt bij het passeren waargenomen als een luide knal. Het is dus niet zo dat de knal hoorbaar is op het moment dat een vliegtuig (of ander voorwerp) versnelt tot boven de geluidssnelheid.

In de jaren voordat men erin geslaagd was om sneller dan het geluid te vliegen, verkeerden sommige wetenschappers in de overtuiging dat de druk in het golffront zo groot zou worden dat een vliegtuig zich erop te pletter zou vliegen wanneer het probeerde het golffront in te halen (dus sneller dan het geluid te vliegen). Hierdoor is de benaming geluidsmuur of geluidsbarrière ontstaan.