Stichting Vrije Recreatie werpt zich in verkiezingsstrijd

image
MEERKERK – Voor het eerst in haar rijke geschiedenis begeeft de SVR zich nu openlijk op het politieke strijdtoneel. Onderwerp van actie is de toeristenbelasting.
De SVR heeft alle politieke partijen aangeschreven met de vraag om aan te geven hoe zij tegenover afschaffing van de toeristenbelasting staan.

De antwoorden zullen worden gepubliceerd op de website van de SVR en zijn dus voor iedereen – ook niet aangesloten recreanten – gemakkelijk in te zien. De SVR is ervan overtuigd dat deze antwoorden zeker invloed zullen hebben op het stemgedrag van zeker honderdduizenden (misschien miljoenen) vakantiegangers.

Volgens de SVR is de "toeristenbelasting een onding, waar we snel vanaf moeten!". Deze belasting is immers geheel willekeurig , want elke gemeente is vrij om de hoogte ervan te bepalen. Dit leidt tot rechtsongelijkheid; want hierdoor moeten sommige mensen in een bepaalde gemeente meer betalen voor hetzelfde als anderen in een andere gemeente.

Ook is het oneigenlijk gebruik ervan oneerlijk, verreweg de meeste gemeenten gebruiken de inkomsten niet om de toeristische infrastructuur te verbeteren, maar om gaten in het algemene budget te dichten. Dit alles leidt tot een stortvloed aan klachten en werpt een smet op wat voor mensen met een kleine beurs een hoogtepunt in het jaar zou moeten zijn: een tijdje onbezorgd vakantie vieren.