Open Monumentendag in Andijk

In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten zijn dan in het hele land gratis te bezoeken. Dit jaar gaan vooral groene monumenten open want het thema is Groen van Toen. Kastelen en buitenplaatsen maar ook boerderijen, hofjes, parken en nog veel meer groene monumenten zijn tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen.

image

Boerderij aan de Bangert

In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten zijn dan in het hele land gratis te bezoeken. Dit jaar gaan vooral groene monumenten open want het thema is Groen van Toen. Kastelen en buitenplaatsen maar ook boerderijen, hofjes, parken en nog veel meer groene monumenten zijn tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen.image

 

Deze stolpboerderij uit 1894 is gelegen in een van de oudste gedeelten van Andijk. De boerderij werd in 1919 met een vierkant uitgebreid. In het achterste deel bevindt zich een particulier museum met schilderijen, wandkleden, oude tuindergereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen. Een deel van de tuin is als beeldentuin ingericht. Open Monumentendag op zaterdag 8 september: 11:00 – 17:00 uur. Adres: Bangert 28 – 1619GJ Andijk.

image

Stoomgemaal

In het weekend van 8 en 9 september is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten zijn dan in het hele land gratis te bezoeken. Dit jaar gaan vooral groene monumenten open want het thema is Groen van Toen. Kastelen en buitenplaatsen maar ook boerderijen, hofjes, parken en nog veel meer groene monumenten zijn tijdens de Open Monumentendag te bezichtigen. Het gebouw Het Grootslag bestaat sinds 1883. Het eerste ‘Forsch opgezet Stoomgemaal’ van de polder Het Grootslag was hierin gevestigd. Later kwam daarbij Grootslag 2 in Broekerhaven. Toen de tijd van de houten watermolens voorbij was, werd in 1916 het gemaal van een dieselmotor voorzien en vervolgens in 1927 van een elektrische motor. Dit gemaal is tot 1974 in gebruik geweest. Het werd tijdens de ruilverkaveling vervangen door een nieuw gemaal even verderop. Vanaf 1975 is in het gebouw het Poldermuseum Andijk gevestigd, met op de bovenetage het Nationaal Saet & Cruyt museum. Grote delen van het oude pompgemaal zijn daardoor bewaard gebleven en te bezichtigen. In de tuin naast het Poldergemaal staat een aantal fruitbomen van een oud ras. Open Monumentendag op zaterdag 8 september: 11:00 – 17:00 uur. Adres: Dijkweg 319 – 1619JH Andijk.

Meer monumenten in Medemblik, kijk op Open Monumentendag