Gevangenisstraffen voor gewapende overvallen in Den Helder

Gevangenisstraffen voor gewapende overvallen in Den HelderAlkmaar – De rechtbank Alkmaar heeft vandaag vier verdachten wegens overvallen in Den Helder veroordeeld tot gevangenisstraffen. Wegens gebrek aan bewijs is een vijfde verdachte vrijgesproken.

De rechtbank heeft de 20-jarige hoofdverdachte Ferry de R. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaren voor het plegen van een gewapende overval op de McDonald’s, Snackcorner en Domino’s Pizza, gepleegd in de periode van 22 tot en met 25 oktober 2011. Hij is daarbij met een bivakmuts op de horecagelegenheden binnengelopen en heeft onder dreiging van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp de medewerkers gedwongen tot afgifte van een geldbedrag.

Ten aanzien van de overval op de McDonald’s en de Domino’s Pizza acht de rechtbank bewezen dat De R. deze overvallen samen met drie andere mannen heeft gepleegd. De rechtbank heeft op basis van het dossier vastgesteld dat deze mannen het plan hebben opgevat om de overvallen te plegen. Zij hebben De R. door middel van geweld en bedreiging met geweld hiertoe aangezet en hebben hem naar de McDonald’s en de Domino’s Pizza gebracht en daar op hem gewacht. Na afloop van de overval zijn zij met De R. teruggereden naar een woning in Den Helder en hebben zij de buit verdeeld.

De rechtbank heeft bij één van de mannen tevens bewezen verklaard dat hij zijn ex-vriendin heeft bedreigd met een mes en een op een vuurwapen gelijkend voorwerp voorhanden heeft gehad. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 49 maanden. De andere mannen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk vier jaren en 42 maanden. De rechtbank is bij één van de mannen tot de oplegging van een lagere straf gekomen gelet op onder andere zijn geringere rol bij de overvallen.

Het in beslag genomen geld wordt aan de Domino’s Pizza teruggeven. Daarnaast moeten de verdachten ook het kasverschil van de McDonald’s en de Domino’s Pizza terugbetalen. Verder moeten zij de beveiligingskosten van de McDonald’s terugbetalen, die zijn gemaakt als gevolg van de angst die door de overval bij de medewerkers is ontstaan.