Nachtelijke uitruk tijdens de 24 uurs race | Drukte voor ‘t Span en De Gooier tijdens de 24 uurs race

Nachtelijke uitruk tijdens de 24 uurs race | Drukte voor 't Span en De Gooier tijdens de 24 uurs race
IJsselmeer | Medemblik | Andijk, 25 augustus 2012 – In de nacht van de 24 uurs race van Medemblik wordt de bemanning van reddingboot ‘t Span en reddingboot de Gooier wakker gemaakt voor een jacht dat is vastgelopen op de ondiepte ‘t Hop

Het blijkt te gaan om het zeiljacht Jaffa met 6 personen aan boord welke mee doet aan de 24 uurs race wedstrijden. Als reddingboot ‘t Span bij ‘t jacht aankomt wordt één van de bemanningsleden overgezet op het jacht. Er wordt een sleepverbinding vastgemaakt waarmee met rustig trekken het jacht na korte tijd los komt van de ondiepte.

Vervolgens wordt het jacht gecontroleerd door gebreken en als alles in orde lijkt te zijn kan het jacht op eigen kracht de wedstrijd vervolgen. De reddingboten keren hierop terug naar hun thuishavens

image
Drukte voor ‘t Span en De Gooier tijdens de 24 uurs race

Zeiljacht op sleep
IJsselmeer | Medemblik | Andijk, 25 augustus 2012 – Zaterdagavond zijn de reddingboten van station Medemblik aanwezig geweest bij de binnenkomst van de 24 uurs race. Met de binnenkomst van een paar honderd jachten zijn er altijd wel wat opstart problemen met motoren of stuurinrichtingen.

Zo ook vanavond toen reddingboot ‘t Span opgeroepen werd door het zeiljacht Fleur met motorproblemen en zeeziekte aan boord.

De persoon met zeeziekte is aan boord gestapt van de reddingboot waarna de zeilboot naar de haven is gesleept. Tijdens het slepen is er nog een zeiljacht geholpen door het aansluiten van een startbooster. Deze konden hun eigen weg weer vervolgen.

Ook reddingboot De Gooier heeft ondertussen de haven verlaten waar elk jaar vrijwillig bruggeld opgehaald, dit om een grote tjalk de haven binnen binnen te slepen met motorproblemen.

Omstreeks 21.00 uur komt de volgende melding binnen van zeiljacht Split Image met motorproblemen en ook wederom zeeziekte. De zeeziekte van de persoon was onder controle en deze wou graag aan boord blijven.

Reddingboot ‘t Span heeft een sleepverbinding gemaakt en heeft koers gelegd richting de haven. Ook tijdens deze sleep werd onze starthulp gevraagd waarna ook dit jacht hun eigen weg weer kunnen vervolgen.

Het zeiljacht is afgemeerd in de haven en na de gegevens te hebben genoteerd zijn de reddingboten van station Andijk en Medemblik weer terug gegaan naar hun reddingstation.

De overige bemanning van station Medemblik heeft weer genoeg donaties ontvangen tijdens het binnen halen van vrijwillig bruggeld, dit ondanks het slechte weer en minder deelnemers aan race.