Medemblik doet mee aan Open Monumentendag 2012

Medemblik – Op zaterdag 8 september aanstaande doet de gemeente Medemblik weer mee aan de Open Monumentendag. Trotse eigenaren en beheerders van 35 monumenten heten u welkom en laten u graag met hun monument kennismaken. Van stolpboerderijen tot voormalige raadhuizen en van kerken tot molens; de verscheidenheid aan opengestelde monumenten in de gemeente Medemblik is groot.

De Open Monumentendag heeft tot doel de publieke belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten. Wist u dat de gemeente Medemblik meer dan 250 geregistreerde monumenten en meerdere beschermde dorps- en stadsgezichten telt?

Thema ‘Groen van Toen’
Het landelijke thema van de Open Monumentendag in 2012 is ‘Groen van Toen’. Met het thema wordt aandacht gevraagd voor groene monumenten en de relatie tussen groen en gebouwde monumenten. In de gemeente Medemblik zijn tal van groene monumenten te vinden waaronder bomen, boerenerven, fraaie tuinen en oude begraafplaatsen rondom de dorpskerken. Onlangs nog is in opdracht van de gemeente een bomenlijst samengesteld met de meest oude en waardevolle exemplaren.

Naast de openstellingen worden op 8 september diverse activiteiten georganiseerd. Zo kunt u in Twisk en in het Koningin Emmapark te Medemblik een wandeling maken onder leiding van een gids. Voor een uitleg over fruitbomen kunt u terecht in het Poldermuseum in Andijk en in Wognum bij de boerderij ‘Geloof hoop en liefde’. In de kerk van Benningbroek is een thema-expositie te bezichtigen; vier kunstenaars tonen een selectie van hun werk. Daarnaast geven foto’s een beeld van de kleur groen op huizen en stolpboerderijen in Sijbekarspel en Benningbroek. En ook in de protestantse kerken in Wognum en Sijbekarspel zijn speciale activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Groen van Toen’.

Informatie
Voor informatie over alle openstellingen en activiteiten kunt u de speciale Open Monumentendag-bijlage van de Medemblikker Courant raadplegen. Deze bijlage wordt binnen de gemeente huis aan huis verspreid en is verkrijgbaar bij de VVV en in het gemeentehuis.

Verder zijn de openstellingen te vinden op website www.openmonumentendag.nl.

De monumenten zijn op 8 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Het comité dat de Open Monumentendag in Medemblik organiseert, bestaat uit vertegenwoordigers van Stichting De Cromme Leeck, Stichting Oud-Wervershoof, Stichting Twisca, Stichting Stadsherstel Medemblik en de gemeente Medemblik.

Klik hier!!!