“Zet de Huismus op de kaart” – Mussen tellen op zondag 19 augustus van 10:00 tot 10:10 uur

image

imageAndijk – Stichting Witte Mus telt komende zondag de Huismussen. Samen met honderden mensen door het hele land. De meeste Huismussen kom je tegen in augustus. Dan zijn er veel jonge Huismussen uitgevlogen. Soms wel drie of vier nesten per paartje. De vraag is of die er in augustus allemaal nog wel zijn. En zo ja; waar zijn de Huismussen van Nederland dan precies. Ze kunnen op de velden in buitengebied zijn. In de steden of in tuinen van ruim opgezette wijken. Of misschien veel liever bij de zogenaamde “rijtjeswoningen”, waar altijd mensen zijn die een oogje voor ze in het zeil kunnen houden.

Aanstaande zondag 19 augustus van 10:00 tot 10:10 uur gaan we met honderden mensen tegelijk bekijken waar de Huismussen op dat moment zijn. Je kunt mee helpen door mee te doen. Laat Stichting Witte Mus weten waar de Huismussen zijn. Daarvoor kun je je opgeven via dit e-mail adres: zetDeHuismusOpDeKaart@stichtingwittemus.nl

formulierBijZetDeHuismusOpDeKaart_aug2012_wwwebVersieWat is "Zet de Huismus op de Kaart" ?
‘Zet de huismus op de kaart’ is een inventarisatie van plaatsen waar op dat moment Huismussen aanwezig zijn. Het is een registratie van alle locaties in Nederland waar huismussen een verblijfplaats hebben. Stichting Witte Mus doet dat 3x per jaar op een specifieke datum en tijd. De komende ronde is aanstaande zondag, 19 augustus om 10 uur ‘s morgens, direct na VroegeVogels radio.

Wat zoeken we ?
Stichting Witte Mus wil met hulp van zoveel mogelijk mensen de verblijfplaatsen van huismussen in kaart brengen. Die verblijfplaats kan een dak in een woonwijk zijn. Of een hoge groenblijvende struik. Een dakgoot in de stad. Een rolluik van een villa. Een conifeer in je tuin. Een stapel betonijzeren hekken die van een verbouwingsklus is blijven liggen. Het zand op je terras. Het kan van alles zijn als er op dat moment maar huismussen zitten. Zitten ze er nu net op dat moment niet, dan geef je dat door.
Zaten ze in jouw tuin, balkon of dakterras nooit, dan kun je ook dat door geven.
Al die gegevens verzamelt Stichting Witte Mus.

Lees hieronder verder


Waarom doen we dat ?
Het is bedoeld om deze voor de huismus noodzakelijke plaatsen en de omgeving ervan te beschermen. Namelijk bij plannen als dakrenovaties, aanbrengen van zonnepanelen, herinrichten van groen, verwijderen van hagen, sloop van panden en dergelijke. Dat is nodig. Want de Huismus staat op de Rode Lijst, maar wordt toch vaak nog vergeten wanneer er aan woningen en groen gewerkt moet worden. Het gevolg is dat Huismussen steeds meer plek kwijt raken, steeds minde ruimte krijgen om te kunnen leven. Dat merk je doordat er zomaar opeens in een straat geen Huismussen meer te zien zijn; de hele populatie is dan vertrokken. Bijvoorbeeld wanneer in de zomer opeens alle daken in een straat zijn na-geisoleerd. Of wanneer er belangrijk groen is weg gehaald uit een parkje.

image

Werkt dat dan als je ons zegt waar ze zijn ?
Ja. Het werkt als je aan Stichting Witte Mus doorgeeft waar de Huismussen leven. We hebben dit in april de eerste keer gedaan. Uit deze 1e ronde van de inventarisatie “Zet de Huismus op de Kaart” zijn al bijna 700 daken tevoorschijn gekomen die we deze zomer hebben kunnen behouden voor de huismus, door met name woningbouwverenigingen vriendelijk maar beslist aan de Flora en Fauna Wet te helpen herinneren. Daarnaast is ook het één en ander aan groen behouden voor Huismussen.Niet dat het werk niet uitgevoerd kan worden. Maar wel dat er voorafgaand aan het werk eerst iets geregeld moet worden voor de daar levende populaties Huismussen. Dat kan ook zonder al te veel moeite. Als men maar op tijd weet dat er Huismussen leven. Wanneer er geen Huismussen op een bepaalde plaats leven is dat ook heel goed om van te voren te weten.

Hoe kun jij daarmee helpen ?
Je kunt helpen te zorgen dat bedrijven op tijd weten dat ergens Huismussen leven, door aan Stichting Witte Mus door te geven waar ze zitten. Wij zetten dat dan in een landelijke database, de NDFF, waar bedrijven en gemeenten in kunnen zoeken wanneer ze ergens willen gaan werken. Op die manier zijn gemeenten en bedrijven er op tijd bij. Vaak een jaar van te voren al. Ze kunnen dan ook op tijd hun maatregelen nemen, zodat er geen Huismussen meer nodeloos het veld moeten ruimen. Huismussen staan tenslotte al op de Rode Lijst.
Als je mee wilt helpen, meld je dan via etDeHuismusOpDeKaart@stichtingwittemus.nl.
Je krijgt dan informatie toegestuurd. Voor mensen, die al een beetje bekend zijn met inventarisaties, hebben we een huismussen-invoerportaal gebouwd. Dat is te vinden op huismus-waarneming.nl .

Vallen de mussen dood van het dak ?

imageLaat ze dan even liggen tot morgenochtend 10 uur. Dan kunt u ze melden in het huismussen-invoerportaal.

www.huismus-waarneming.nl

Ook springlevende mussen zijn van harte welkom. Vriendelijke groet,

Stichting Witte Mus