Jan Klaver van de Aardappelhof in Medemblik Noord-Hollandse Held van de Smaak 2012

Held van de Smaak voor Noord-Holland Jan Klaver, met zoon
Medemblik – Aardappelteler Jan Klaver van het bedrijf Aardappelhof in Medemblik is uitgeroepen tot winnaar van de Held van de Smaak verkiezing voor de provincie Noord-Holland. Klaver teelt en verkoopt ruim 30 werelderfgoedrassen, luisterend naar tot de verbeelding sprekende namen als ‘Koopmans Blauwe’, ‘Belle de Fontenay’, ‘Pimpernel’ en ‘Dunbar Rover’.

Het gaat hierbij om rassen die zich onderscheiden in hun smaak, vorm of kleur en die in veel gevallen in Nederland uitsluitend door de Aardappelhof worden geteeld. De verkiezing maakt deel uit van de jaarlijkse Week van de Smaak. Net als alle andere provinciale winnaars gaat Jan Klaver nu op voor de verkiezing van Nationale Held van de Smaak, waarbij behalve een juryprijs ook een publieksprijs te winnen is. Voor die laatste verkiezing kan vanaf 20 augustus gestemd worden via de website van de Week van de Smaak (www.weekvandesmaak.nl).

Ondanks de hoge kwaliteit van alle vijf kandidaat-helden was de jury, onder voorzitterschap van Jan-Willem Schrijver (Vroegop-Windig), unaniem in zijn keuze van Jan Klaver als winnaar. Een belangrijk argument daarbij voor de voorzitter en mede-juryleden Arie Peerdeman (eveneens Vroegop-Windig) en Sandor Schiferli (Slowfood Nederland) was de gepassioneerde manier waarop Klaver zorgt voor het behoud van vele bijzondere rassen, en de grote rol die smaak daarbij speelt. In de woorden van de kersverse held zelf: “Smaak is bij ons de voornaamste reden waarom we deze oude rassen telen. We rusten dan ook niet totdat die smaak echt goed is. De beste illustratie is de pan aardappels bij ons op tafel: als die leeg is, zitten we goed. Zo niet… dan is er nog werk aan de winkel.”

Schone grond
Ook van belang bij de afwegingen van de jury was het aspect ‘duurzaamheid’. Klaver spant zich in om zijn aardappels zeer milieuvriendelijk te telen. Voorafgaand aan de aardappelteelt staat er op het veld twee jaar lang luzerne. Deze wordt verbouwd zonder gebruik van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen: als de aardappels de grond in gaan, is deze dus schoon. De vroegste oogst en bepaalde rassen worden met de hand geoogst, met alle zorg van dien.

Puntgave piepers
Behalve Jan Klaver, meldden zich nog vier bijzondere telers bij Vroegop-Windig, groothandel en importeur van aardappels, groenten, fruit en exoten, dat deze dag als decor diende voor de Noord-Hollandse verkiezing. Zoals Hero Stam, teler van de zeer beroemde en geliefde Opperdoezer Ronde; Bert Keijser uit Den Burgh (Texel), teler van o.a. de Texla aardappel; Edwin van Straten van het Zilt Proefbedrijf (eveneens Texel) waar recent de eerste zilte consumptieaardappelen geteeld zijn en Flip Blom van De Meerboeren, teler van De Meerlander, een oud ‘Meers’ aardappelras van Haarlemmermeerse bodem.

Voor meer informatie over de Helden van de Smaak verkiezing en de Week van de Smaak: www.weekvandesmaak.nl en voor meer informatie over Vroegop-Windig zie www.vroegop.nl.


Met dank aan Enkhuizer TV-krant