Oversteek met historische Barentsz scheepsboten van Enkhuizen naar Harlingen

Oversteek met historische Barentsz scheepsboten
Enkhuizen – Morgenochtend vertrekken om 11.00 uur drie Barentsz scheepsboten vanuit de Markerhaven van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen naar Harlingen. Met de oversteek wordt een van de meest spectaculaire survivaltochten uit de Nederlandse maritieme geschiedenis herdacht: die van Willem Barentsz en zijn bemanning in 1597. De boten worden bemand door studenten en scholieren uit Groningen.

Oversteek met historische Barentsz scheepsbotenHet project is een initiatief van Frank van Zoest (zeilmaker en zeezeiler uit Groningen en organisator van de tocht), Gerald de Weerdt (museumconservator en scheepsbouwer Barentsz-werf te Harlingen), Frans Schot (hoofd Museum ‘t Behouden Huys Terschelling) en Hans van Weeren (ondernemer en beheerder van de nagebouwde boten).

Lees hieronder verder…

Bijzondere scheepsboten
Naast de uitdagende sportieve prestatie van de jongeren ligt het ongelofelijke avontuur van Barentsz en zijn bemanning. Na de overwintering op Nova Zembla zien ze kans om met twee scheepsboten roeiend en zeilend de noordkust van Siberië te bereiken. De boten waarmee dit gebeurt zijn slechts 5 bij 1,6 meter groot. Dit type scheepsboten heeft een vrij grote zeewaardigheid en betrouwbaarheid en is al eeuwen geleden verdwenen. Door recent onderzoek is dit type boot weer herontdekt en zijn er inmiddels enkele gebouwd.

Vaarplan
De studenten en scholieren starten op donderdag 16 augustus vanaf het Zuiderzeemuseum. Na een eventuele stop aan de Friese kust arriveren zij vrijdag in de haven van Harlingen. Afhankelijk van de omstandigheden varen zij daarna door naar de geboorteplek van Willem Barentsz: Terschelling.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland. www.zuiderzeemuseum.nl


Met dank aan Enkhuizer TV-Krant