Drankrijder rijdt tegen hek en lantaarnpaal in Grootebroek

Grootebroek, donderdag 16 augustus – Een 22-jarige Poolse automobilist veroorzaakte donderdagmiddag rond 12.15 uur een verkeersongeval op de Dirk Essenlaan. De man stond met zijn auto schuin omhoog tegen een hek en was ook tegen een lantaarnpaal aangereden.

De bestuurder moest blazen en blies 675 ug/l. Dit is ruim driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De inzittende van de auto had een bebloed voorhoofd.

Hij werd door de ambulance ter plaatse nagekeken maar mocht na controle weg.

  • Insluiping Bergen,
  • Man aangehouden na bedreiging Den Helder,
  • Met 130 km/u over de Medemblikkerweg Wieringerwerf,
  • Drie jongens aangehouden voor diefstal fietsen Den Helder,

Drie jongens aangehouden voor diefstal fietsen
Den Helder, donderdag 16 augustus – Drie jongens van 15 en 16 jaar uit Den Helder werden donderdag aangehouden voor fietsendiefstal. De politie kreeg een melding dat er fietsen werden gestolen bij het Standpaviljoen en dat de jongens de Grafelijkheidsduinen waren in gerend. De melder had op de Duinroosstraat twee van drie jongens staande weten te houden. De twee fietsen die zij hadden gestolen hadden zij achtergelaten in de duinen.

De derde jongen kon later worden achterhaald. Hij meldde zich ’s avonds op het politiebureau, waar hij werd aangehouden. De fietsen zijn inmiddels weer terug bij de eigenaren.
Met 130 km/u over de Medemblikkerweg
Wieringerwerf, donderdag 17 augustus –Donderdag werd er van 14.45 tot 21.00 uur gecontroleerd op de Medemblikkerweg. Van de 885 passanten reden er 184 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 130 km/u. De maximum snelheid op deze weg is 80 km/u. Vanwege de overtreding met 50km/u kan deze bestuurder een beschikking van Justitie op de deurmat verwachten. Justitie bepaald de hoogte van de boete en de duur van de eventuele ontzegging van het rijbewijs. Ook kan het CBR overgaan tot het opleggen van een Educatieve Maatregel Gedrag (EMG). De kosten van deze cursus is 800 euro en moet door de overtreder zelf worden betaald.
Man aangehouden na bedreiging
Den Helder, donderdag 16 augustus – Een 27-jarige man uit Den Helder werd donderdagmiddag rond 12.30 uur aangehouden op de Koningstraat. De man wilde geld lenen bij een winkel. Toen de winkelmedewerker hem dit weigerde, werd de man boos en bedreigde de medewerker. Hij maakte met zijn hand een snijdende beweging langs zijn keel en dreigde verbaal. De man werd door de politie aangehouden.
Insluiping
Bergen, donderdag 16 augustus – Donderdagavond vond er rond 20.30 uur een insluiping plaats bij een woning aan de Boslaan. Op de bovenverdieping stond een raam iets open om te luchten. De dader verschafte zichzelf toegang tot de woning door dit raam. Er werden sierraden gestolen.

Vooral overdag
Wat is nu precies een insluiping? Dit geldt wanneer iemand zich toegang verschaft tot een pand en hierbij geen braakschade maakt. Dus door een niet afgesloten deur, een raam dat open staat, een openstaand bovenraam enzovoort. Insluipingen vinden hoofdzakelijk overdag plaats. De daders slaan bijvoorbeeld toe als de bewoner even weg is voor een boodschap of als de kinderen naar bed gebracht worden. De handtas met portemonnee met daarin pasjes en geld ligt vaak op tafel. Binnen 30 seconden is deze verdwenen, maar de nasleep voor de gedupeerde kost veel meer tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld.

En dan zijn er nog de emoties die hoog op kunnen lopen. Er ontstaan onveiligheidsgevoelens in de eigen woonomgeving. Angst om alleen thuis te zijn en boosheid omdat iemand de woning is binnen gedrongen. De verzekering dekt in de meeste gevallen de schade wel. Behalve wanneer er gestolen is uit een schuur die los staat van de woning en het een insluiping betreft. Het is in ieder geval belangrijk altijd aangifte te doen bij de politie. Dat geldt niet alleen voor insluipingen, maar voor alle vormen van criminaliteit. Wanneer de politie weet wat er speelt, kan de criminaliteit beter worden bestreden.

Deuren en ramen dicht!
De politie vraagt de aandacht voor insluipingen, want bewoners kunnen veel doen om dit te voorkomen! Draai de deur op slot als u boven of in de tuin bent. Let er ook op dat de schuur wordt afgesloten, zodat u niet ineens zonder fiets zit. Als u uw woning verlaat zorg ervoor dat de deuren op slot zijn en ramen dicht of beveiligd zijn door middel van een speciale klink met slot of een ander beveiligingsmiddel. Ook met dit mooie weer!

Bouwmarkten kunnen u voorlichten en daar zijn tevens inbraakpreventiematerialen verkrijgbaar. Ook is er meer informatie beschikbaar op www.politiekeurmerk.nl.