Vlag in top op 15 augustus t.g.v. herdenking einde WOII

Vlag in top op 15 augustus t.g.v. herdenking einde WOIIIn 1999 besloot het kabinet Kok om 15 augustus 1945 te erkennen als officiële datum voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

De officiële herdenking vindt bij het Indisch Monument in Den Haag plaats. De overheden worden gevraagd op deze dag de vlag in de top te hangen. Kijk voor meer informatie en voor het vlagprotocol van deze dag op www.4en5mei.nl.


Op 15 augustus wordt het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Er wordt deze dag uitgebreid gevlagd vanaf rijksgebouwen. De Nederlandse driekleur hangt op deze dag, zonder wimpel, in top (let op: niet halfstok). Lokale overheden wordt gevraagd het vlagprotocol te volgen. Burgers kunnen de vlag eveneens uithangen. Wanneer 15 augustus op een zondag valt wordt de daaropvolgende dag gevlagd.


Bevrijding

Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland. Het is de dag dat er in 1945 een einde komt aan vijf jaar durende Duitse bezetting van ons land. Op die dag is echter de Tweede Wereldoorlog nog niet ten einde. Het voormalig Nederland-Indië wordt dan nog steeds bezet door de Japanners. Een bezetting die zwaar drukt op alle inwoners. Pas op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er ook daar een einde aan de oorlog.

Nederland en Indonesië

Het betekende echter nog niet dat er rust kwam in dit gebied. Twee dagen na de capitulatie op 17 augustus 1945 besloot een invloedrijke groep Indonesiërs om hun land onafhankelijk te verklaren. Het begin van een nieuwe oorlog, die pas met de onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949 zal eindigen. Velen zijn hierdoor gedwongen te kiezen tussen Nederland en Indonesië. Honderdduizenden zijn in de jaren na 1945 (nood) gedwongen naar Nederland gekomen. Voor hen bleek de bevrijding geen periode van rust of weder opbouw. Zij verloren have en goed, hun geboorteland en manier van leven. Zij kwamen hier met een eigen oorlogsverleden, maar kregen weinig aandacht of medeleven. Men moest zich aanpassen. Hier hadden we onze eigen oorlogsherinneringen. Daar paste geen verre Aziatische verhalen bij.