Start cameratoezicht binnenstad Hoorn

Start cameratoezicht binnenstad HoornHoorn – Tijdens de kermis start de gemeente Hoorn voor het eerst met cameratoezicht in de Hoornse binnenstad.

De camera’s helpen de gemeente, politie en Justitie bij het voorkomen, aanpakken en terugdringen van criminaliteit en overlast. Ook krijgt de politie nu meer ruimte om buiten het uitgaansgebied te surveilleren, bijvoorbeeld langs beruchte slooproutes. Het cameratoezicht valt onder de Hoornse Veiligheidsambitie 2014.

In totaal hangen er 13 camera’s rond de Roode Steen, het Kerkplein, het Grote Noord en de Dubbele Buurt. De camera’s kunnen bewegen en bestrijken samen het volledige cameragebied. Passanten zien niet waar de camera’s op zijn gericht. De camera’s zijn zo opgesteld en afgesteld dat de privacy van de omwonenden niet wordt aangetast.

Camerabeelden
De camera’s nemen 24 uur per dag op en de beelden worden voor 5 dagen opgeslagen. Daarna worden de beelden automatisch gewist. In het weekend worden de camerabeelden live bekeken op een regionale post in Alkmaar. Dit vergroot de pakkans aanzienlijk. Daarnaast zullen de beelden ook live worden bekeken bij bepaalde evenementen in de binnenstad, zoals Lappendag, de jaarwisseling en Koninginnedag.

Doel
Uit onderzoek en ervaringen bij andere gemeenten blijkt dat de politie met behulp van camera’s meer incidenten ziet en registreert. Bovendien doen slachtoffers eerder aangifte als zij weten dat het misdrijf mogelijk is opgenomen. Het cameratoezicht stat niet op zichzelf, maar is een aanvulling op maatregelen die al zijn ingezet, zoals alcohol- en gebiedsverboden, de inzet van het Horeca Interventie Team in de weekendnachten, de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan en de inzet van een zogenaamd sfeerteam in de weekendnachten. Deze maatregelen vallen ook onder de Hoornse Veiligheidsambitie 2014.

Proefdraaien
De gemeente en de politie gaan eerst proefdraaien met de camera’s. Dit is nodig om het systeem te testen en zo nodig kinderziektes te verhelpen en het systeem zo optimaal mogelijk te laten werken. De camera’s komen voor 5 jaar. Daarna wordt opnieuw bekeken of het cameratoezicht moet en kan worden verlengd.

Veilig Hoorn
Voor een veilig Hoorn is een brede gezamenlijke aanpak nodig. Behalve gemeente, politie en justitie kunnen ook winkeliers, horeca, inwoners en bezoekers van Hoorn hieraan een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door gesignaleerde delicten te melden op telefoonnummer 0900-8844 (algemene nr. van politie).