Column Dirk Kuipers: ‘Diederik moet niet op een zomerdag een losse flodder lanceren’

De zomervakantie is bijna halverwege, files zijn er niet of nauwelijks en ook in het gemeentehuis merk je dat er even een tandje lager geschakeld is. Het halve college is op vakantie en de besluitvorming gaat opvallend snel.

Dirk KuipersOok in de landelijke politiek is het echt zomerreces. Het valt nauwelijks voor te stellen dat er over zes weken verkiezingen zijn. Af en toe verschijnt er een peiling en hoor je iets van een lijsttrekker. Zo verscheen er plotseling het bericht dat Diederik Samson een miljard euro wil bezuinigen op de uitkering aan gemeentes. Een uitspraak die in mijn ogen tamelijk onnozel is. Je wint er geen stemmen mee, want de VVD roept dit al jaren (zonder dit overigens waar te maken) en volgens mij moet je dan ook meteen vermelden hoe je dat wilt invullen. Een lastige klus, zeker gezien de transformaties van de AWBZ, de Wet Werken naar Vermogen en de Jeugdzorg die, wellicht met enige vertraging, op het bordje van de gemeentes komen. Gezien de laatste stand van de peilingen zal Diederik uit een ander vaatje moeten tappen om de linkse kiezer meer aan zich te binden.

Waar Diederik zich meer op moet focussen is het sterker maken van de vakbeweging (al waren de werkgevers hem al voor), het aan de schandpaal nagelen van de banken, die uit hebzucht onverantwoorde hypotheken hebben verstrekt en die nu alleen een hypotheek aan starters willen verstrekken als ze een inkomen van 40.000 euro hebben, naast een vast contract; hij moet zich focussen op het failliet van het huidige beleid waarbij het tempo waarop miljarden bezuinigingen worden ingeboekt het consumentenvertrouwen ondermijnt en de economie van Nederland achteruit kachelt. De focus moet liggen op een generatie jongeren die hun opleiding hebben afgerond, maar geen werk kunnen vinden.

Maar wat Diederik vooral moet doen is mensen voorhouden dat we Nederland sterker maken als we met elkaar de schouders eronder zetten . Dat we nu een beroep mogen doen op de meer vermogenden om het sociale stelsel van ons land overeind te houden, waarbij je tegelijk vermeldt hoe je de zorg in Nederland betaalbaar kunt houden.

Dat moet Diederik doen en niet op een zomerdag een losse flodder lanceren.

Dirk Kuipers

Dirk Kuipers is namens de PvdA Medemblik wethouder van de gemeente Medemblik. Hij heeft Financiën, WMO zaken, Sociale Zaken, Dienstverlening, Kernenbeleid en ICT in zijn portefeuille. Meer columns en nieuws lezen van Dirk Kuipers? Kijk dan hier!